Hirdetés

Égő ajkak - az afta

Télen és a tavaszi vitaminhiányos hónapokban többeknél alakul ki apró, égő fájdalommal járó fekély a szájban. Az immungyengeségen kívül oka lehet ételallergia, vashiány és a rossz fogkefe is. Az afta kisebb méretű kifekélyesedés a szájnyálkahártyán. Orvosi nyelven általában a stomatitis aphthosa névvel illetik.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):42-43   Celsus Kft.

Egyenként vagy csoportosan jelenik meg felszínes, fájdalmas kimaródás formájában a száj belső nyálkahártyájának felületén. Szegélye általában enyhén kiemelkedő, sárgás színű, mely körül vörös terület látható. Néha sárgás anyag fedi. Súlyosabb esetekben kimerültség, láz és duzzadt nyirokcsomók is társulnak a tünetekhez.

Hagyományos kezelési módja

A recept nélkül kapható gyógyszerek legfőbb összetevői a helyi érzéstelenítők, mint például a benzocain, melyek csökkentik a fájdalmat, valamint baktériumölő hatóanyagok, melyek karbamid-peroxidot (Hiperol) tartalmaznak .

A receptre kapható gyógyszerek közé tartoznak a fertőtlenítő szájvizek, melyek fő hatóanyaga a klórhexidin , valamint a gyulladáscsökkentő termékek. Több seb együttes megjelenése esetén antibiotikumot tartalmazó szájöblítőt is felírhat az orvos; ezek fő hatóanyaga a tetracyclin .

Étkezési tanácsok

Akik gyakran panaszkodnak kiújuló aftára, gyakran gluténérzékenyek. Ez az anyag a búzában és más gabonákban található meg. Egyeseknél a glutén elhagyása csökkentette a visszatérő afta előfordulását, függetlenül attól, hogy a vizsgált alanyok coeliakiabetegségben (krónikus táplálkozási hiány, felszívódási zavar) szenvedtek-e vagy sem. Másoknál a glutén elhagyása nem bizonyult hatásosnak (azoknál a pácienseknél, akik visszatérő aftára panaszkodtak ugyan, de nem szenvedtek coeliakiában). A kiújuló aftára panaszkodó betegek közül azok, akiknek vérében megtalálható a glutén egyik összetevőjének, a gliadinnak antitestje, jól reagálnak a gluténmentes diétára , akkor is, ha nem találnak náluk coeliakiára utaló szövetelváltozást.

Létezik egyéb ételérzékenység vagy allergia, mely tovább rontja az aftás betegek állapotát. A visszatérő aftára panaszkodó betegek fele ételallergiában szenvedett, és ezeknek az allergén tápanyagoknak az elhagyásával legtöbbször jelentős javulást értek el. Habár a jellegzetes allergiás mechanizmusnak csupán kis szerepe lehet a betegség kiújulásában, a visszatérő aftával küzdő páciensek mindenképpen beszéljék meg orvosukkal az ételérzékenység diagnózisát és kezelését. Számos embernél az allergia kezelése már önmagában jelentős javulást hoz az egészségi állapot tekintetében.

Váltson fogkrémet!

A rosszul illeszkedő fogsortól, durva felületű töméstől és a fogszabályzótól eredő kisebb sérülések súlyosbíthatják az aftás panaszokat. Ilyen esetben mindenképpen végeztessünk fogászati kezelést!

Több vizsgálat igazolta, hogy a nátrium-lauryl-szulfát (SLS), mely számos fogkrémnek összetevője, potenciális forrása az aftás megbetegedésnek. Az egyik kísérlet során a legtöbb kiújuló afta eltűnt a szájból kizárólag azáltal, hogy a páciensek az SLS-t tartalmazó fogkrémet három hónapig kerülték. Az SLS a feltevések szerint azáltal növeli az afta kialakulásának rizikóját, hogy feloldja a szájban található védőréteget (mucin). A kiújuló aftára panaszkodó betegek próbáljanak néhány hónapig SLS-mentes fogkrémet használni, és bizonyosodjanak meg róla, hogy náluk ez a változás pozitív hatással jár-e!

A nagy stressz is negatív irányba befolyásolhatja az aftás megbetegedést.

Afta ellen vitaminokkal

A vas- és B-vitamin-hiányban szenvedő pácienseknél meglepően gyakran fordul elő kiújuló aftás megbetegedés. Az ilyen hiányállapotok kezelése a legtöbb esetben csökkentette az afta kiújulását, illetve teljesen megszüntette azt. A B-vitaminok kiegészítő szedése - 300 mg B 1 -vitamin , 20 mg B 2 - vitamin é s 150 mg B 6 - vitamin - a páciensek egy részénél pozitív változást hozott. A thiamin (B1) hiányát kifejezetten az afta kiújulásának megnövekedett rizikójával hozták összefüggésbe. A vas pótlásának mennyiségét egy vashiányt megállapító diagnózis után lehet meghatározni.

Egyes előzetes kísérletekben a cinkhiányt is összefüggésbe hozták a recidív afta jelenségével. Napi 15 mg cink szedésével az afta kiújulása 50-100%-kal csökkenthető. A cinkhiányban szenvedő pácienseknél tapasztalták a leglátványosabb eredményt.

Egyes visszatérő aftában szenvedő betegek jól reagáltak a Lactobacillus acidophilus és a Lactobacillus bulgaricus helyi vagy belsőleg történő alkalmazására.

Gyógynövények aftára

  • Azt az édesgyökeret, melyből eltávolították a glycyrrhizicsavat, deglycyrrhizinált édesgyökérnek nevezik (DGL). A glycyrrhizicsav az édesgyökér hatóanyaga, mely vérnyomásnövelő és vízvisszatartó hatásáról ismert. A gyökér sebgyógyító és nyugtatókomponensei megmaradnak a DGL-ben.
  • Ha a DGL-t meleg vízbe keverjük, és szájöblítésre alkalmazzuk, csökkenthetjük az afták gyógyulási idejét.
  • Az aloe poliszacharid acemannont tartalmazó gél jelentősen felgyorsítja az afta gyógyulási idejét. A gélt naponta négyszer alkalmazták.
  • Az echinacea vírusölő, immunerősítő és gyulladáscsökkentő. A 4 ml echinacea-oldattal három-négy percig kell öblögetni a szájat, aztán le lehet nyelni. A procedúrát naponta háromszor megismételhetjük.
  • A kamilla szintén ajánlható aftára és egyéb szájüregi irritációkra, hiszen nyálkahártya-nyugtató.
  • A hydrastis candensis szintén bevált szájöblítő afta kezelésére.
  • A népgyógyászat egy másik gyógynövénynek, a mirrhának is sebgyógyító hatást tulajdonít, elsősorban szájüregi és ínyirritációk esetében. 200-300 mg növényi kivonatot vagy 4 ml mirrhatinktúrát kell meleg vízben elkeverni, és ezzel öblögetni.
  • Azok a gyógynövények, amelyek vérzéscsillapítóként (adsztringensként) ismertek, régóta használatosak az afták okozta fájdalom enyhítésére. Ezek a növények rendszerint csersavat tartalmaznak, melyek csökkentik a gyulladást. Öblögetőként használhatjuk őket, de egyiket sem szabad lenyelni! Ide tartozik az apróbojtorján, a geranium , a pimpófű , a tölgy , a meténg és a varázsmogyoró.

Az afta kezelésének áttekintése

Étrend-kiegészítők

Gyógynövények

B-vitamin-csoport ( B 1 - vitamin,
B 2 - vitamin, B 6 - vitamin)
Folsav (csak hiány esetén)
Vas (csak vashiány esetén)
Lactobacillus acidophilus
B 12 - vitamin (csak hiány esetén)
Cink (csak hiány esetén)

Aloe vera
Édesgyökér
Apróbojtorján
Kamilla
Geranium
Echinacea
Hydrastis candensis L.
Mirrha
Tölgy
Meténg
Pimpófű
Varázsmogyoró

H. M.

2009-08-05 15:44:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop