Fájó ajkak

Ha a száj fájdalmasan piros és be is van duzzadva, az nem mindig a megfázás jele. Elsősorban akkor nem, ha a szájnyálkahártya gyulladása rossz szájszaggal is párosul. Ilyenkor vírusok, gombák vagy baktériumok állnak a háttérben. Ilyen tünetek esetén minél kisebb a gyermek, annál gyorsabban kell felkeresni a gyermekorvost, hogy a kiváltó okot tisztázni lehessen.

száj, fájdalom | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
A gombák okozta szájpenész (soor) esetén pl. fehér lepedék található a szájüregben. Kezelési lehetőséget jelent a mirhatinktúrával való ecsetelés. A tinktúrát puha vattapálcikával hígítatlanul vigyük fel az érintett területre.

Amit azonban a mindennapokban neveznek szájpenésznek, az egy vírusok által kiváltott megbetegedés, szaknyelven stomatitis aphthosa vagy stomatitis herpetica. A herpesz-szimplex-vírus okozza. A felnőttek több mint 80%-a "csendesen" hordozza ezt a vírust. Így a pici baba az idősebb testvéreken, illetve a felnőtteken keresztül általában már nagyon korán találkozik vele. A legtöbb esetben az első kontaktusnál még nem lépnek fel tünetek. Némelyik gyerek esetében azonban, elsősorban az első életévet betöltött pici gyerekeknél, már a vírussal való első találkozás is fájdalmas, duzzadással járó szájfertőzéshez vezet. Magas láz lép fel, kezdetben akár 40 °C is, amelyet a szájnyálkahártyán jelentkező gyulladt pír és duzzadás kísér. Sok apró, folyadékkal telt hólyagocska képződhet a nyelven, az ínyen és a garatban. A hólyagocskák hamarosan kifakadnak, s helyükön a nyálkahártyán lencse nagyságú "holdkráterek" (afták) keletkeznek. A kis fekélyek nagy fájdalmat és rothadó szájszagot okoznak. Innen a szájpenész elnevezés. A betegség egy-két hétig tart.

A SZÁJPENÉSZ FÁJ

A fájdalom miatt a gyerek alig tud enni, inni. A magas láz miatt azonban nagyon fontos az elegendő mennyiségű folyadék felvétele. Adjon a gyermeknek hideg teát, mert a savanyú italok, mint pl. a gyümölcslevek, vagy némely ásványvíz tovább irritálják a gyulladt nyálkahártyát. Léteznek speciális szerek, amelyek gátolják a herpesvírus szaporodását. A tünetek ellen azonban növényi szerekkel léphetünk fel igazán hatékonyan.

NÖVÉNYEK, AMELYEK A SEBES SZÁJÜREGET GYÓGYÍTJÁK

Zsályalevelek: cserzőanyagokat és illóolajokat tartalmaznak, amelyek antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkeznek.

Felhasználás: alkoholos kivonat gargarizáláshoz és öblítéshez, zsályából készült gél, zsályapasztillák, illetve -forrázat, amely így készül: egy teáskanál aprított zsályalevelet (2,5 g) forrázzunk le egy csésze (150 ml) forrásban levő vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve állni, majd szűrjük le.

Kamillavirág: Illóolaja gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, antibakteriális hatással rendelkezik és - belsőleg - görcsoldó.

Felhasználás: készen vásárolható alkoholos kivonat, illetve kombinációs készítmények gargarizáláshoz és öblögetéshez, szájspray.

Forrázata így készül: egy púpozott evőkanál kamillavirágot leforrázunk egy csészényi (150 ml) vízzel, 10 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Körömvirág: gyulladásgátló, a sebgyógyulást serkenti. Használható a kivonata, illetve olyan kombinációs készítmény, amelyben jelen van a körömvirág.

Forrázata: kettő teáskanál virágot forrázzunk le egy csésze vízzel, majd 10 perc után szűrjük le.

Mirha: összehúzó hatású, fertőtlenítő, elősegíti a sebgyógyulást.

Használhatók a belőle készült tinktúra, illetve más kombinációs készítmények

Citromfű: A citromfűből készült krém jó a lázhólyagokra. Használhatók kombinációs készítmények is.

Rebarbaragyökér, tölgyfakéreg, vérontófűgyökér, lándzsás útifű, áfonyaés más cserzőanyagot tartalmazó növények: Használható a kivonatuk, illetve más kombinációs készítmény. Összehúzó és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A megfelelő gyógynövények elsősorban olyan illóolajokat, illetve cserzőanyagokat tartalmaznak, amelyek fertőtlenítenek és gyulladásgátlóak, illetve összehúzzák és tömörítik a bőr és a nyálkahártya felületét, amelynek következtében csökken az irritáció és a gyulladás, enyhül a fájdalom.

ÖBLÍTSÜK GYAKRAN LANGYOS FOLYADÉKKAL A SZÁJÜREGET

A száj nyálkahártyájának gyulladása esetén öblögessen vagy gargalizáljon a gyermek naponta többször is az említett gyógynövényekből készült vizes kivonattal, vagy a készen kapható, alkoholtartalmú kivonatok higított formájával. A mirhatinktúrából adjon pl. 5-10 cseppet egy pohár forralt vízhez vagy kamillateához. Pici gyerekek esetében, akik még nem tudnak gargalizálni vagy öblögetni, próbálja meg egy vattapálcikával ecsetelni a szájüreget. Az alkoholos kivonatot mindig hígítsa fel az előírás szerint! A gyulladásgátló növénykivonatokat speciális szájsprayk, gélek és krémek is tartalmazzák, amelyeket a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban lehet megvásárolni. A saját készítmények nagyon dicséretesek. A gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatok és a belőlük előállított készítmények azonban a hatóanyagok széles spektrumát tartalmazzák, mindig azonos koncentráció mellett, és pontosabban is adagolhatók. A bennük található alkohol mindemellett fertőtlenítő hatású is.

ELŐZZÜK MEG A HERPESZHÓLYAGOCSKÁKAT

A szájpenész megkeserítheti a gyermek étkezését és alvását. A láz és a fájdalom ellen ezért adott esetben adhatunk paracetamol tartalmú kúpot. Itt is létezik azonban természetes alternatíva: fűzfakéreg, amelynek kapható koncentrált, folyékony kivonata.

Idősebb gyerekeknél a herpesz-simplex-fertőzés néha az ajkakon jelenik meg apró, fájdalmasan viszkető hólyagocskák formájában. A hólyagok folyékony tartalma nagyon fertőző! Ezért az olyan gyerekek és felnőttek, akiknek ilyen "lázhólyagocskái" vannak, mindenképpen kerüljék a pici babákat és az apró gyerekeket. Az ajakherpesznek már a legkisebb jelénél is használjon vírusellenes hatóanyagú krémet. Természetes megoldást jelenthet ilyenkor a citromfűkivonatot tartalmazó krém is.

Lázhólyagok esetén a krémet vattapálcikával vagy frissen mosott kézzel vigyük fel.

| száj, fájdalom
2002-09-14 16:00:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop