Herpesz (szájüreg)

Az elsődleges, szájüregi herpeszfertőzés (primer herpeticus gingivostomatitis) a herpesz szimplex vírusfertőzés kezdeti szakaszában alakul ki. Gyors ütemben kifejlődő, fájdalmas aftákat okozhat a fogínyen, valamint a szájüreg más területén. A másodlagos herpesz (visszatérő ajakherpesz) a vírus helyi aktiválódásának következménye.

herpesz, száj | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Panaszok, tünetek és kiváltó okok

A kisgyermekek rendszerint egy ajakherpeszes felnőttől kapják a herpesz szimplex vírusfertőzést. A fertőzéssel történt első találkozás során (primer herpesz) általános fogínygyulladás és kiterjedt szájüregi fájdalom jelentkezik. A gyermek belázasodhat, nyaki nyirokcsomói megduzzadhatnak, és általában rosszul érzi magát, ezért nyűgössé válik. A legtöbb eset enyhe, és észrevétlenül zajlik. A szülők rendszerint fogelőtörésre vagy valamilyen más betegségre gondolnak. A gyermek szájában 2-3 napon belül nagyon apró hólyagok (vezikulák) jelennek meg. Ezeket általában nem szokták észrevenni, mivel gyorsan felszakadnak, és hámhiányok, sebek maradnak utánuk. A szájüregben bárhonnan kiindulhat, de kivétel nélkül mindig érinti a fogínyt. Bár a gyermek kb. egy héten belül jobban lesz, a herpesz szimplex vírus soha többé nem hagyja el a szervezetet, és a fertőzés az élet során bármikor újra fellángolhat (másodlagos herpesz). Ha valakinek gyermekként sikerül elkerülnie a fertőzést, és felnőttként kapja meg, tünetei sokkal súlyosabbak lesznek.

A nagy kiterjedésű sebesedéseket okozó első fertőzéshez képest a későbbi fellángolások csak apró elváltozások, lázkiütések alakjában jelentkeznek, melyeket napozás során az ajkak leégése, hideg, láz, ételallergia, szájsérülés, fogászati kezelés, vagy idegesség válthat ki. Égető, kellemetlen érzés figyelmeztethet egy-két nappal a hólyagok megjelenése előtt a kiújulásra. Nehéz leírni ezt az érzést, de könnyen ráismer az, aki már megtapasztalta. Az ajak külső felszínén hámhiányos, később kérgesedő, nyílt seb alakulhat ki. A szájüregben megjelenő, kezdetben kis hólyagok gyorsan összefolynak, és fájdalmas, vöröses színű aftát alkotnak.

Bár a legtöbb ember számára csak fájdalmas kellemetlenség, a herpesz szimplex szájüregi fellángolása a betegségek (mint például az AIDS), sugárkezelés, vagy csontvelő átültetés következtében legyengült immunrendszerű emberek számára életveszélyt jelenthet. Az ilyen betegeket a nagyméretű, hosszan fennálló szájüregi kiütések akadályozhatják az étkezésben, és a vírus az agy irányába terjedve halálos szövődményeket okozhat.

Kezelés

Az elsődleges herpeszfertőzés kezelésének célja a fájdalom csillapítása, lehetővé téve a beteg számára, hogy normálisan egyék, igyék, aludjék. Főként gyermekek hajlamosak a fájdalom miatt a folyadékfelvétel és az étkezések elhagyására, ami a lázas állapottal együtt gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Ezért a gyermekeknek annyi folyadékot kell inniuk, amennyit csak bírnak. Felnőtteknek vagy idősebb gyermekeknek felírható fájdalomcsillapító hatású, például lidocain tartalmú szájöblítő. A szódabikarbóna tartalmú szájöblítők is esetleg enyhítő hatásúak.

A másodlagos herpeszfertőzés kezelése akkor a leghatékonyabb, ha már a hólyagok megjelenése előtt elkezdődik - amint a beteg úgy érzi, hogy előjön a herpesze (prodróma). A prodróma alatti C-vitamin szedés elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

A közvetlen napfény ellen ellenzős sapkával, fényvédő faktoros balzsammal védhető az ajak, ezzel is csökkenthető egy újabb kitörés kockázata. Ugyancsak kerülendő a beteg által ismerten fellángolást előidéző ételek fogyasztása. A gyakori, súlyos fellángolásokban szenvedőknél hosszú távon előnyös lehet lizin szedése.

Acyclovir tartalmú kenőcsök a lefolyás súlyosságát csökkenthetik, és gyorsíthatják a gyógyulást. A szőlőzsír és a hasonló ajakbalzsamok megakadályozzák az ajkak berepedezését, ezáltal csökken a fertőzés tovaterjedésének kockázata. Felnőttek súlyos herpesze esetén antibiotikumokkal lehet megelőzni a bakteriális fertőzés kialakulását, de az antibiotikumok nem hatnak a vírusra. A súlyos kórformákban és immunrendszeri betegségek esetén acyclovir tartalmú kapszulákat is el lehet rendelni. Herpeszfertőzésben nem szoktak alkalmazni kortikoszteroidokat, attól ugyanis esetleg tovaterjedhet a fertőzés.

| herpesz, száj
2009-02-26 10:15:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop