Kifejlesztették a szájszag-gyorstesztet

Zsebméretű szájszag-tesztelő eszköz segíthet ellenőrizni a jövőben lélegzetünk "tisztaságát".

szájszag, rossz lehelet | MTI Hírek 2009 ;6
Feltalálója, Mel Rosenberg, a tel-avivi Egyetem kutatója az OkayToKiss munkanevet adta a készüléknek, ami annyit tesz: SzabadACsók.

A csóktesztelő nyálmintákat elemez, működését Rosenberg és kutatótársai a Journal of Breath Research című szaklapban írták le a Die Welt című német lap internetes változata (www.welt.de) szerint.

Az eszköz színváltással jelzi, hogy a szájban lévő baktériumok épp rossz szagú anyagcseretermékeket bocsátanak ki. Ha a nyálcsepp kékre színezi a tesztelőt, ideje fogat mosni. Ha azonban színtelen marad, jöhet a csók - vagy az állásinterjú.

Szájüregünk szinte minden fajta baktériumnak ideális élőhely: nedves, meleg és elegendő táplálékot kínál. A baktériumoknak két nagy csoportjuk van, a Gram-pozitívok és a Gram-negatívok. Eddig úgy vélte a tudomány, hogy a szájüregben csupán a Gram-negatívok találhatók meg. A tel-avivi kutatók azonban Gram-pozitívokat is felfedeztek a szájban.

Ez a felismerés lett az OkayToKiss alapja. A szájban élő baktériumok táplálékmaradékokon élnek, és ezt gyakran munkamegosztásban teszik. Amit egyikük nem tud teljesen megemészteni, köztes termékként kibocsátja, a másik pedig hasznosítja. Pontosan ez történik a Gram-pozitív és a Gram-negatív baktériumok között a szájban - a köztes termékek szaga pedig undorító számunkra.

A csókteszt azokat a bakteriális enzimeket ismeri fel, amelyek a bűzlő anyagcseretermékek keletkezéséért felelősek. "A felhasználónak csupán egy kis nyálat kell csöpögtetnie az OkayToKiss nyílásába" - mondja Rosenberg.

A kutató jövőre szeretné piacra dobni találmányát.
| szájszag, rossz lehelet
2009-07-26 14:38:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop