Nagy baj a szájban - Szájüregi daganatok

A száj- és garatüregben lévő rosszindulatú daganatokat gyakran már csak akkor fedezik fel, amikor a betegség előrehaladott stádiumban van, s a gyógyulás esélye kicsi. Cikkünkből kiderül, hogy mi mindent tehetünk a betegség elkerülése, avagy korai felfedezése érdekében...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(10):56-57   Celsus Kft. | Réthy, Á.
A szájüreg és a szájgarat rosszindulatú daganatainak 90%-a laphámrák, ami a nyálkahártya sejtjeinek - döntően - mechanikai és kémiai hatásra történő daganatos átalakulása folytán jön létre.

HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK

A száj és a szájgarat nyálkahártyája életünk során rengeteg irritáló tényezőnek van kitéve. Különböző hőfokú és kémhatású ételeket fogyasztunk. Ezek - egészséges embernél - csak ritkán és átmenetileg okoznak enyhe, felületes gyulladást. Más a helyzet azonban a dohányzással és a gyakori alkoholfogyasztással. Hatásukra - genetikai hajlam okán - idült gyulladás és a hámsejtek rákos elfajulása alakulhat ki. Klinikai tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a rossz szájhigiéné önmagában is jelentős kockázati tényező.


KIKET ÉRINT ELSŐSORBAN?

Néhány évtizede még a szájüregi és garatrák döntően az ötven év fölötti, rossz szociális helyzetű férfiakat érintette. Jelenleg az érintettek többsége negyven év körüli, de nem ritka a harmincas éveiben járó, jó szociális helyzetű páciens sem. Egyre gyakrabban találkozunk fiatal nőbetegekkel is. Ráadásul a rosszindulatú szájüregi és garatdaganatok 10 százalékát kitevő nem laphámrákok- melyek csont-, izom-, nyirok- vagy kötőszövet-eredetűek - esetében nem tudjuk pontosan meghatározni a kockázati tényezőket.

SZEGÉNYES TÜNETEK

A betegség kezdeti stádiumban általában apró növedék vagy kicsiny fekély, nem gyógyuló, esetleg vérezgető seb formájában jelentkezik, mely nem, vagy csak alig okoz tünetet. Jellemző helyek:

 • a szájfenék - a nyelv alatti és melletti terület
 • a nyelv
 • a fogíny
 • a mandulák környéke.

Lehetséges, hogy az első panasz a nyakon megjelenő megnagyobbodott nyirokcsomó.

Előfordulhat az állcsontok duzzanata, zsibbadása is. A nyálkahártya krónikus irritációját jelzik a szabálytalan rajzolatú fehér vagy vörös foltok- leukoplakia és erythroplakia -, melyek lehetnek későbbi daganatos átalakulás előfutárai, ezért mindenképpen orvosi vizsgálatot igényelnek.

FONTOS! Figyelemfelhívó jel a beszéd vagy a hang megváltozása, zsibbadás az arcon és a szájban. Mindenképpen orvoshoz kell menni, ha a fogak körül esetleg vérezgető szövetszaporulat jelenik meg, vagy ha a fog előzmény nélkül meglazul! Ilyen esetekben is fül-orr-gégészhez vagy szájsebészhez kell fordulni! Ők ugyanis legtöbbször könnyen el tudják dönteni, hogy ártalmatlan, fogászati eredetű problémáról vagy súlyosabb betegségről van-e szó. Kérdéses esetben lehetőség van szövettani mintavételre is. Sokszor tragikus kimenetelű a késlekedés, ha a beteg banális foggyulladásra gondolva nem fordult időben orvoshoz!

NE FELEDJÜK! A kezdeti stádiumú daganatok sokszor semmilyen fájdalmat nem okoznak!

HOGYAN KEZELHETŐ A BETEGSÉG?

A kezdeti stádiumban lévő - 2 cm-nél kisebb, nyirokcsomóáttétet nem adó - daganatok műtéti eltávolítással a legtöbb esetben - későbbi funkciózavar nélkül - 80%-ban gyógyíthatók. Bizonyos esetekben műtét helyett sugárkezelés is lehet megfelelő kezelési mód. A 2 és 4 cm közötti, áttétet nem adó daganatok már csak az esetek 60%-ában gyógyíthatók. Ilyenkor már véglegesen megmaradó étkezési és beszédzavarokkal is számolnunk kell. A műtét a nyaki nyirokcsomó-láncolat eltávolítását is magában foglalja. Emellett kiegészítő sugárkezelés is szükségessé válhat. Ennél nagyobb daganatoknál vagy nyirokcsomóáttét esetén a gyógyulás esélye kombinált kezeléssel is - műtét, sugár-, kemoterápia - már csak 20-30 százalék körüli.

Ezért létfontosságú a daganatok kialakulásának megelőzése, illetve korai felismerése.

ÍGY ELŐZZÜK MEG A BAJT!

Genetikai adottságainkon nem tudunk változtatni, ám a száj- és garatdaganatok kialakulása döntően a káros szokásoknak „köszönhető". Emiatt alapvető a dohányzás minden formájának abbahagyása.

TUDTA? A pipásoknál az ajakrákok kialakulásának esélye sokkal nagyobb, mint a cigarettázóknál. A passzív dohányosok is jelentős kockázatnak vannak kitéve, mivel nemcsak a meleg füst közvetlen belégzése rákkeltő hatású!

Legalább ilyen fontos a túlzott alkoholfogyasztás kerülése is. Nem károsak viszont a kis mennyiségű alkoholt tartalmazó tinktúrák és egyéb gyógyhatású készítmények.

Ügyeljünk a jó szájhigiéné fenntartására!

 • Félévente keressük fel fogorvosunkat!
 • Naponta legalább kétszer mossunk fogat!
 • Félévente járjunk szájsebészeti vagy fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatra akkor is, ha nincs panaszunk!

Utóbbi azért fontos, mert a vizsgálat során tünetmentes elváltozásokra is fény derülhet.

TIPP: fogmosás után nézzük át szánkat! A fogíny és a nyelv megtekintésével kezdjük! Nyelvünk felemelésével az elülső szájfenék is könnyedén vizsgálható. Ha hetente egyszer megismételjük az önvizsgálatot, az esetleges kóros elváltozásokat könnyebben fel fogjuk ismerni.

JÓ TANÁCS: 1-2 hét alatt nem múló panasz esetén mindenképpen keressünk fel szakorvost! Mert jobb félni, mint megijedni!

ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK

Klinikai tapasztalat, hogy a daganatok sok esetben kritikus életszituációkban - hozzátartozó halála, válás, egzisztenciális krízis stb. - alakulnak ki. Máskor tartósan fennálló stressz deríthető fel a kórelőzményben. Ezért javasolt személyre szabott feszültségoldó technikák elsajátítása is.

HASZNOS TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK!

A daganatok kialakulásának megelőzésében az immunrendszert erősítő szereknek és a bioflavonoidoknak jut kiemelt szerep - Flavan Nature Life, Flavonoid. A daganatok gyógyítása során a szervezet számára az ásványianyag- és a vitaminpótlás különösen fontos. Emellett természetesen daganatellenes hatású anyagokat is alkalmazhatunk.

HASZNOS TUDNI!

A dohányzás önmagában hússzoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig harmincszoros, a kettő együtt 600-szoros rizikónövekedést okoz! A két tényező a száj és a szájgarat rákos megbetegedéseinek mintegy 90 százalékáért felelős!

MIKOR MENJÜNK ORVOSHOZ?

 • ha 1 -2 hét alatt nem gyógyuló seb van a szájban vagy a torokban
 • ha nyelési fájdalom jelentkezik, vagy gyakori és új keletű
 • félrenyelés
 • duzzanat, vérzés vagy fájdalom van a száj- és garatüregben
 • újonnan megjelenő gombóc- vagy idegentestérzés tapasztalható a nyelvgyökön vagy a torokban
 • ha 2-3 hétig fennálló fehér vagy vörös folt látható a száj bármely területén
 • ha a fogínyen megjelenik egy növedék, ami esetleg
 • a szomszédos fogak meglazu-lásával párosul
 • nyakon észlelt duzzanat esetén, ami lehet fájdalmatlan is

dr. Réthy Ágnes

|
2005-11-20 11:33:56
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop