Nyálmirigyek elváltozásai

A legnagyobb nyálmirigy-pár közvetlenül az állkapocs szöglete mögött, a fül előtt helyezkedik el. Két pár kisebb méretű nyálmirigy a szájfenék alatt található. Apró nyálmirigyek elszórtan az egész szájüreg területén fellelhetők.

nyálmirigy, szájszárazság, nyálkő, gyulladás, mumpsz | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ha a nyáltermelődés elégtelen, a beteg száját kiszáradtnak érzi. Mivel a nyál némi természetes védettséget nyújt a szuvasodás ellen, a nyál csökkent mennyisége nagyobb mértékű üregképződést okoz. Szájszárazság kialakulhat akkor, ha valaki keveset iszik, vagy szájon át lélegzik, esetleg a nyálmirigyek működését befolyásoló gyógyszereket szed, vagy olyan betegségben szenved, amiben a nyálmirigyek is érintettek (például Sjögren-szindróma). A kor előrehaladtával lassan természetes módon is egyre szárazabbá válik a szájüreg.

A nyálmirigyekből kivezető vezetékek is elzáródhatnak mészlerakódás, azaz kőképződés miatt. Az ilyen ürülési akadályok a nyál felhalmozódását, a mirigy duzzanatát okozzák. Ilyenkor könnyen fordulhat elő bakteriális fertőzés.

Ha a mirigy duzzanata étkezések során, elsősorban savanyú ételek hatására kifejezettebbé válik, egészen biztos, hogy elzáródással van dolgunk. A magyarázat erre az, hogy a savanyú íz érzete fokozott nyálelválasztást okoz, de mivel a kivezető csövet valami elzárja, nincs lehetőség a nyál ürülésére. Egyes esetekben a fogorvos el tudja távolítani a követ a vezetékre gyakorolt kétoldali nyomással. Ha ez nem vezetne eredményre, vékony, drótszerű műszereket használnak a kő kivételéhez. A végső megoldás a kő sebészi eltávolítása.

Az alsó ajak sérülése - például az ajak megharapása - apró nyálmirigyek sérülését, és a nyálürítés akadályozottságát okozhatja. A következmény a nyálmirigy duzzanata, egy apró, puha, kékesen elszíneződött kinövés (mukokele) lesz. Néhány héten belül a púp magától is eltűnik, de könnyen eltávolítható szájsebészeti módszerekkel, ha zavaróvá, vagy gyakran visszatérővé válna.

A mumpsz, továbbá egyes bakteriális fertőzések, és egyéb betegségek is okozhatják a főbb nyálmirigyek duzzanatát. Jó-, vagy rosszindulatú daganatok is okozhatnak duzzanatot; ennek tapintata általában tömörebb, mint a fertőzéses eredetű mirigy-megnagyobbodás. Amennyiben a daganat rosszindulatú, a mirigy kőkeménnyé válhat.

A nyálmirigyek kivezető csatornáinak elzáródása miatt létrejövő gyulladások és fertőzések gyakoribbak, mint a daganatok. Ennek ellenére egy duzzadt nyálmirigy minden esetben orvosi vizsgálatot igényel. Az el változás eredetének megállapításához a fogorvos vagy az orvos mintát (biopszia) vesz a nyálmirigy szövetéből.

| nyálmirigy, szájszárazság, nyálkő, gyulladás, mumpsz
2009-02-24 11:19:20
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop