Nyelv elváltozások

A nyelvfájdalom leggyakoribb oka a sérülés. A nyelvben számos fájdalomérző és tapintó idegvégződés van, és a test legtöbb részénél jóval érzékenyebb a fájdalomra. A nyelven gyakran alakulnak ki véletlen beharapások, de a sérülések gyorsan gyógyulnak. Éles, törött csonk, vagy fog jelentékeny kárt tehet ebben az érzékeny szövetben.

nyelv, nyelvfájdalom, sérülés, gyulladás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A nyelv természetes nyúlványainak burjánzása miatt a felszín szőrösnek tűnhet. Ezek a "szőrök" elszíneződhetnek dohányt szívó, vagy rágó, bizonyos ételeket fogyasztó embereknél, esetleg színanyagokat tartalmazó baktériumok nőhetnek rajtuk. Láz, antibiotikumos kezelés, vagy gyakori peroxidos szájöblítés után is szőrösnek tűnhet a nyelvfelszín. Ha valaki emésztési zavarok miatt bizmut-tartalmú készítményeket szed, ugyancsak nyelvháti elszíneződés jelentkezik. A nyelv fogkefével letisztítható, az elszíneződés pedig eltűnik. Letörlés után sebfelületet visszahagyó, hálózatos, fehér vonalak, vagy a nyelv oldalán megjelenő fehér, fonálszerű anyag szájpenészre utal.

A nyelv vöröses elszíneződése vitaminhiány vagy vészes vérszegénység jele lehet. Vashiányos vérszegénységben a nyelv felszíne sima, halvány (a természetes nyúlványok elvesztése miatt). A skarlát első jele az epernyelv, majd a málnanyelv. A pofa belső felszínén néha megjelenő, fehér foltokhoz hasonlító elváltozások lázban, kiszáradásban, a szifilisz második szakaszában jelenhetnek meg, vagy szájpenész, lichen plánusz, leukoplákia, és szájlégzés tünetei lehetnek. Sima, vörös nyelv és fájdalmas száj pellagrára, niacinhiányos táplálkozási zavarra utal. Térképnyelvnek nevezzük, ha a nyelven fehér és vörös, sima területek váltakoznak. Az elszíneződött területek mintha vándorolnának; ez a folyamat évekig, vagy egész életen át tarthat. Az elváltozás általában fájdalmatlan, kezelést nem igényel.

Bár a nyelv két oldalán megjelenő púpok rendszerint ártalmatlanok, az egyoldali megjelenés rosszindulatú daganatra utalhat. Megmagyarázhatatlan vörös, vagy fehér területek, sebek, vagy kinövések - elsősorban, ha fájdalmatlanok - rákosodás jelei lehetnek, és orvosi vizsgálatot igényelnek. A legtöbb szájüregi rák a nyelv oldalán, vagy a szájfenéken alakul ki, a nyelvháton szinte sohasem.

A nyelven kialakuló sebesedéseket (kiütéseket) herpesz szimplex vírus, gümőkór, bakteriális fertőzés okozhatja, de szifilisz korai szakaszára is jellemzőek. Allergia, vagy immunrendszeri betegségek is létrehozhatnak sebesedést.

A nyelv gyulladása (glosszitisz) vörös, fájdalmas, duzzadt elváltozás. A glosszodinia (nyelvfájdalom) égető, fájdalmas érzettel jár. Általában semmilyen jellegzetes megjelenési formája, kézenfekvő oka nincs; kiválthatja a fogak nyelvre gyakorolt nyomása, allergiás reakció, vagy irritáló szerek, mint például az alkohol, a fűszerek, a dohány. A fogkrém lecserélése, szájöblítők, rágógumi használata enyhítheti. A glosszodinia néha érzelmi zaklatottság, vagy elmebetegség jele. Szorongásoldó gyógyszer kis adagja hatásos lehet. Tekintet nélkül a kiváltó okra, az állapot idővel elmúlik.

| nyelv, nyelvfájdalom, sérülés, gyulladás
2009-02-24 11:28:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop