Szájnyálkahártya színeltérések

A szájnyálkahártya természetes vöröses színe vérszegénységben sápadtabbá, világosabbá válhat. Amennyiben a vérszegénységet kezelik, az eredeti árnyalat visszatér.

leukoplákia, lichen planus, Koplik folt, anémia | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A frissen elszíneződött területeket meg kell mutatni orvosnak, vagy fogorvosnak, mivel a mellékvese betegségét, vagy a rák kialakulását (melanoma) jelezheti. Fehéres területek bárhol megjelenhetnek a szájüregben, de ezek leggyakrabban könnyen ledörzsölhető ételmaradékok. Szájpenészről lehet szó, ha a ledörzsölés után hámfosztott, fájdalmas, vérző terület marad vissza.

A szájüregben a megvastagodott, magas keratintartalmú elszarusodott területek is fehéres foltok alakjában jelennek meg; ezeket összefoglalóan leukoplákiáknak nevezik. A keratin ellenálló fehérje, a felszíni bőrréteg alkotórésze és védelmi funkciót lát el, kis mennyiségben azonban a szájnyálkahártyában is megtalálható. Néha a keratin a szájüregben fel is szaporodhat, elsősorban dohányosok, tubákosok, dohányt rágó emberek esetében.

A szájüregben vöröses területek (eritroplákia) a nyálkahártya elvékonyodása, és az alatta lévő véredények áttűnése következtében jöhet létre. A fehéresen vagy vörösesen elszíneződött területek jóindulatúak (benignus), rákmegelőzők (prekancerózus), vagy rosszindulatúak (malignus) lehetnek. Az ilyen elváltozásokat késedelem nélkül orvosnak vagy fogorvosnak kell megvizsgálnia.

A pofa belső vagy a nyelv oldalsó felszínén megjelenő finom, hálózatos, fehér vonalak (lichen plánusz) viszkető bőrkiütésekkel járhatnak együtt. A lichen plánusz fájdalmas fekélyesedéseket okozhat, de az esetek többségében még csak kellemetlenséggel sem jár.

A pofa belső felszínén az őrlőfogak magasságában megjelenő apró, fehér homokszemhez hasonló, vörösen körülhatárolt foltok (Koplik-foltok) a kanyaró első jelei lehetnek.

A szájpad

A szájpad elszíneződései irritációs vagy fertőzéses eredetűek lehetnek. Azoknál, akik hosszú időn át pipáznak, a szájpad fehéres, sok apró vörös folttal tarkított, dudoros, kemény tapintatú elváltozása figyelhető meg (dohányos szájpad). Ha ilyen esetben a szájban megjelenő sérülések két hétnél hosszabb időn belül gyógyulnak, orvosi vagy fogorvosi kivizsgálás szükséges.

Férfipartnerrel végzett élénk orális szexet követően az esetlegesen sérült véredények miatt apró, tűhegynyi vörös foltok jelentkezhetnek (petechia). Ezek a foltok néhány napon belül eltűnnek. Az ehhez hasonló elváltozások utalhatnak azonban az erek rendellenességére, vagy mononukleózis infekciózára is. A szájpadon megjelenhetnek vörös, burjánzó területek; ezek gyakran a rosszul illeszkedő, vagy túl sokáig a szájban tartott protézisek következményei. Az összes kivehető fogpótlást - a fogszabályozó készülékek kivételével - éjszakára el kell távolítani, meg kell tisztítani és, be kell áztatni egy pohár vízbe. AIDS-es betegekben a szájpadon Kaposi-szarkóma (a kiserek burjánzásából kialakuló rosszindulatú daganata) jelenhet meg lilás foltok formájában. A kellemetlenségek csökkentése, a szájpad külalakjának javítása érdekében ezek a foltok is kezelhetők.

| leukoplákia, lichen planus, Koplik folt, anémia
2009-02-26 11:01:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop