Szájüregi sebek, fekélyek és kinövések

A két héten belül nem gyógyuló sebeket ajánlatos orvossal vagy fogorvossal megvizsgáltatni, főképpen ha fájdalmatlan. A pofa vagy az ajkak belső felszínén létrejövő fájdalmas sebek okai általában kevésbé jelentősek; afták, vagy véletlen ráharapások jöhetnek szóba.

szifilisz, szájüreg, seb, fekély, vírusfertőzés, pemfigus, daganatok, szájrák | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A szájüregben megjelenő sebek gyakran fehéres színűek, néha vörösen körülhatároltak. Fekély jön létre, ha valaki - helytelenül - a pofa és az íny között tartott aszpirinnel próbál fogfájást csillapítani. A szájüregi sebek a Behçet-szindróma jelei is lehetnek; ilyenkor a szemen és a nemi szerveken is hasonló elváltozások jelentkeznek.

A szájüregben vagy az ajkakon a szifilisz első fázisának jeleként fehér, fájdalmatlan sebesedések (sánker) jelenhetnek meg orális szex után 1-13 héttel. Néhány héten belül az elváltozás általában eltűnik. A kezeletlen szifilisz következő jele 1-4 hónappal később - fehér foltként - jelenhet meg az ajkakon, de még inkább a szájüregben. Mind a sánkerek, mind a fehér foltok annyira fertőzőek, hogy a betegség ezen fázisaiban még a csókolódzás is terjeszti a kórokozót.

A szájfenék jellegzetes terület a rákok kialakulásának szempontjából: elsősorban középkorú és idős, dohányzó és alkoholt fogyasztó emberek érintettek. A ciszták (folyadékkal telt üregek) számos fajtája is kialakulhat a szájfenéken. Gyakran sebészeti úton el is távolítják őket, mivel zavarják a beteget.

A szájban bárhol megjelenhetnek nagy folyadékkal telt hólyagok. Általában valamilyen sérülés következtében jönnek létre, de kapcsolatba hozhatók például a pemphigussal, mely egy kiterjedt, hólyagképződéssel járó betegség. Egyes vírusos eredetű betegségekben, mint a kanyaróban is megjelenhetnek átmeneti rendellenességek a pofa belső felszínén, elsősorban gyermekekben.

Elszuvasodott, alsó fogakból kiinduló, a szájfenék irányába terjedő fertőzések súlyos szövődményekkel járhatnak. Ilyen a Ludwig-féle angina, amely a szájüreg aljának súlyos duzzanatához vezet, még a nyelvet is hátratolhatja, ami a légutak elzáródását okozza. Amennyiben ez bekövetkezik, sürgősségi beavatkozás szükséges a légzés fenntartására.

Ha valaki rendszeresen harapdálja a pofa belső felszínét, vagy ismétlődően bármilyen más módon sérti meg valahol a szájüreget, irritációs fibróma (kötőszöveti eredetű, jóindulatú daganat) jöhet létre. Ez a kicsi, tömött, fájdalmatlan púp sebészi úton eltávolítható.

Szemölcsök úgy fertőzhetik meg a szájüreget, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek vele, például szemölcsös ujj szopogatásával. A szemölcsök másik fajtája (kondiloma akuminátum) is átvihető, orális szexszel. Ezek az elváltozások többféle módon kezelhetőek.

A szájpad

A nekrotizáló szialometaplázia a szájpad felszínének gyors lebomlását hozza létre, mely résképző sebet okoz 1-2 napon belül. Bár a sérülés gyakran nagy és ijesztő, a nekrotizáló szialometaplázia fájdalmatlan. Ez a rendellenesség gyakran az érintett területen keletkezett sérülések (például fogászati kezelés) után jön létre, és két hónapon belül eltűnik.

Lassan megnagyobbodó csontkinövés (torusz) alakulhat ki a szájpad középvonalában. Ez a kemény tapintatú képződmény gyakori, és ártalmatlan. A serdülőkor során jelentkezik, és az egész élet folyamán megmarad. Még egy nagyméretű kinövéshez sem kell hozzányúlni, ha a felette elhelyezkedő nyálkahártya nem sérül például evés közben, vagy amíg nem készül a területet fedő fogpótlás.

A szájpad daganatai, akár jó-, akár rosszindulatúak, leggyakrabban 40-60 éves kor között jelennek meg. Kezdetben csak kevés panaszt okoznak, bár néha a beteg a szájpad duzzanatát, vagy egy fogpótlás meglazulását észlelheti. A fájdalom csak sokkal később alakul ki.

A szifilisz késői szakaszában lyukképződés (gumma) figyelhető meg a szájpad területén.

| szifilisz, szájüreg, seb, fekély, vírusfertőzés, pemfigus, daganatok, szájrák
2009-02-26 10:19:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop