Üdítő lehelet - Derítsük ki a rossz lehelet okát!

A kellemetlen lehelet távolságtartást eredményez. Ha azt veszi észre, hogy mások távolabb állnak Öntől, sürgősen tegyen ellene!

lehelet, szájszag, szájfrissítő | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):23-23   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A brit-fogorvosok szövetségének kongresszusán kijelentették: a politikusok, a jogászok és többet beszélnek, mint amennyi jót tenne nekik. A „sokat beszélőknél” ugyanis nagyobb a rizikó a szájszag kialakulására. Hogy mi ennek az oka? A sok beszéd miatt kiszárad a száj, nem termelődik elegendő nyál, melyre - többek között - azért is szükség van, hogy az ételmaradékot kiöblítse, és a szagképző baktériumok elszaporodását csökkentse. Aki a beszéd közti szünetekben még kávézik és cigarettázik is, tovább növeli a gondot. Ezek az élvezeti szerek ugyanis - hasonlóan a stresszhez és az alkoholhoz - csökkentik a nyálkiválasztást.

A szájszag okai sokrétűek: a leggyakoribbak a szájüregben keresendők. A csökkent nyálképződés mellett elsősorban az üregekben megtelepedett ételmaradékok a felelősek, melyek baktériumoktól bomlanak fel. Ilyen üregek keletkeznek például szuvasodás, fogínygyulladás, a rosszul ülő fogpótlás miatt, vagy a fogak közötti hézagokban.

Jó tudni! A böjtölő, gyomor- és emésztési problémáktól szenvedő, gyakran torok- vagy garatgyulladással kínlódó egyénnél is fennáll a szájszag kialakulásának a veszélye. Ritkább esetekben a szájszag komoly betegség jele is lehet, s feltétlenül kezelésre szorul!

Amikor orvos kell!

Ritkább esetben a szájszag nemcsak kellemetlen, hanem súlyos betegséget jelez, amikor is, - az okok tisztázása érdekében - orvoshoz kell fordulni! Menjünk doktorhoz, ha:
  • az alapos szájhigiénia és a szájfrissítők ellenére huzamos ideje fennáll a rossz lehelet
  • a szájszag édeskés-gyümölcsös vagy acetonos, a körömlakklemosó szagára emlékeztető - ez cukorbetegségre utalhat
  • a szájszag rothadó - tüdőbetegség kísérője lehet.
A szájszag elkerülhető!

Szájhigiénia

Gondos szájhigiéniával elkerülhető a kellemetlen lehelet. Minden étkezés után alaposan tisztítsuk meg fogainkat, de legalább reggeli után és lefekvés előtt. Az ételmaradékokat szájzuhany segítségével öblítsük ki, és a fogak közötti rést tisztítsuk meg fogselyemmel is.

A fogápoláshoz szükségesek az antibakteriális hatású szájöblítő oldatok és toroköblögető folyadékok, melyek zsálya- vagy mirhakivonatot tartalmaznak, és egyúttal a gyulladt fogínyen is segítenek. Ezekkel a még nehezen hozzáférhető mélyedések - ahol a baktériumok különösen jól szaporodnak - is jól elérhetők.

Elegendő folyadék

Gondoskodjunk a megfelelően nedves szájklímáról! Különösen annak kell a száját időközönként kiöblítenie és sok folyadékot fogyasztania, aki dohányzik, sokat kell beszélnie, szívesen iszik kávét vagy főleg a száján keresztül veszi a levegőt.

Tipp: a citrom-, borsmenta-, eukaliptuszízű szopogatótabletták segítenek a nyáltermelődés serkentésében. Ugyanezt teszi a (cukormentes!) rágógumi is!

Szájfrissítő a gyógyszertárból

Védjük ki a rossz leheletet szájfrissítőkkel! Ilyenek a klorofilltartalmú tabletták, a C-vitaminos drazsék, melyek aktív oxigént szabadítanak fel, amikor a szájban felolvadnak, lebontva a szagképző anyagokat.

J. Zs.
| lehelet, szájszag, szájfrissítő
2006-11-13 11:48:03
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop