A natúr joghurt megszünteti a kellemetlen szájszagot

A cukor nélküli, natúr joghurt fogyasztása meggátolja a fogak romlását, felveszi a harcot a fogíny-betegségekkel, és megszünteti a kellemetlen szájszagot is, állítják japán kutatók. A hatás a joghurtban található baktériumoknak, elsősorban a Lactobacillus bulgaricusnak és a Streptococcus thermophilusnak köszönhető.


Égő ajkak - az afta

Télen és a tavaszi vitaminhiányos hónapokban többeknél alakul ki apró, égő fájdalommal járó fekély a szájban. Az immungyengeségen kívül oka lehet ételallergia, vashiány és a rossz fogkefe is. Az afta kisebb méretű kifekélyesedés a szájnyálkahártyán. Orvosi nyelven általában a stomatitis aphthosa névvel illetik.


A szájüregi rákok, rákelőző állapotok korai felismerése és kezelése

A rosszindulatú daganatok, ezen belül a rák (karcinóma) előfordulási gyakorisága világszerte növekszik. Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és hazánkban is a leggyakoribb halálokot a keringési rendszer betegségei után másodikként a daganatok okozta halálozás képezi. Magyarországon a daganatos megbetegedések aránya más országokkal összehasonlítva, kiemelkedően magas.


A szájüregi rákelőző állapotok (praecancerosisok)

A karcinómát általában, így a szájüregi rákot is, megelőzhetik olyan nyálkahártya-elváltozások, amelyek rosszindulatú átalakulásra hajlamosak. Az elváltozások már hónapokkal vagy évekkel a rák kialakulása előtt jelentkezhetnek, vagy a már kifejlett rákos elváltozások mellett találhatók. Ma az Egészségügyi Világszervezet definíciója alapján praecancerosus (rákelőző) elváltozásokat és állapotokat különböztetünk meg. E meghatározás szerint praecancerosus elváltozásnak tekintjük az olyan, klinikailag és szövettanilag kóros elváltozásokat, melyekből a karcinóma gyakrabban alakul ki, mint a hasonló területre jellemző normális nyálkahártyán (leukoplakia, erythroplakia).


Fájó ajkak

Ha a száj fájdalmasan piros és be is van duzzadva, az nem mindig a megfázás jele. Elsősorban akkor nem, ha a szájnyálkahártya gyulladása rossz szájszaggal is párosul. Ilyenkor vírusok, gombák vagy baktériumok állnak a háttérben. Ilyen tünetek esetén minél kisebb a gyermek, annál gyorsabban kell felkeresni a gyermekorvost, hogy a kiváltó okot tisztázni lehessen.


Szájüregi sebek, fekélyek és kinövések

A két héten belül nem gyógyuló sebeket ajánlatos orvossal vagy fogorvossal megvizsgáltatni, főképpen ha fájdalmatlan. A pofa vagy az ajkak belső felszínén létrejövő fájdalmas sebek okai általában kevésbé jelentősek; afták, vagy véletlen ráharapások jöhetnek szóba.


Nyelv elváltozások

A nyelvfájdalom leggyakoribb oka a sérülés. A nyelvben számos fájdalomérző és tapintó idegvégződés van, és a test legtöbb részénél jóval érzékenyebb a fájdalomra. A nyelven gyakran alakulnak ki véletlen beharapások, de a sérülések gyorsan gyógyulnak. Éles, törött csonk, vagy fog jelentékeny kárt tehet ebben az érzékeny szövetben.


Ajkak elváltozásai

Változás történhet az ajkak méretében, színében, vagy felületében. Egyes elváltozások ártalmatlanok - például idős korra az ajkak elvékonyodhatnak. Más jelenségek betegségre figyelmeztethetnek.


Herpesz (szájüreg)

Az elsődleges, szájüregi herpeszfertőzés (primer herpeticus gingivostomatitis) a herpesz szimplex vírusfertőzés kezdeti szakaszában alakul ki. Gyors ütemben kifejlődő, fájdalmas aftákat okozhat a fogínyen, valamint a szájüreg más területén. A másodlagos herpesz (visszatérő ajakherpesz) a vírus helyi aktiválódásának következménye.


Nyálmirigyek elváltozásai

A legnagyobb nyálmirigy-pár közvetlenül az állkapocs szöglete mögött, a fül előtt helyezkedik el. Két pár kisebb méretű nyálmirigy a szájfenék alatt található. Apró nyálmirigyek elszórtan az egész szájüreg területén fellelhetők.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop