Szájnyálkahártya színeltérések

A szájnyálkahártya természetes vöröses színe vérszegénységben sápadtabbá, világosabbá válhat. Amennyiben a vérszegénységet kezelik, az eredeti árnyalat visszatér.


A száj- és garatnyálkahártya- daganatok megelőzése

Az onkológiai megbetegedésekben az önvizsgálatok szerepe növekvőben van. Ezt főként a felvilágosító képzések, előadások és a médiában folyó tájékoztatás teszi lehetővé.


Megelőzhetőek-e a szájüregi és garatdaganatok?

Szomorú aktualitás kapcsán merült fel a kérdés ismételten a témával foglalkozó szakemberekben. Európai statisztikákban a betegcsoportban élenjárunk: hazánkban regisztrálják évente a legtöbb új megbetegedést. A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő, a fej-nyak daganataival foglalkozó onkológiai szakembercsoport évente 180-200 új beteget vizsgál és tesz javaslatot az optimális onkológiai kezelésre. Az elmúlt év statisztikáit vizsgálva döbbenetes adat mutatkozik.


Újfajta baktériumok a szájban

Nem titok, hogy az ember szájában csak úgy hemzsegnek a baktériumok, de egy új tanulmányból megtudhatjuk, hogy még a korábban gondoltnál is több lakik a szánkban.


A szájdaganatok megelőzése

A korszerű, hatékony egészségvédelem már korán meghatározta az elsődleges, másodlagos és harmadlagos megelőzés fogalmát. Az elsődleges megelőzés (primer prevenció) az általános és speciális egészségvédelem még a betegség kialakulását megelőzően. A másodlagos (szekunder) prevenció a korai diagnózist és a hatékony kezelést foglalja magába.


A nyálmirigydaganatok sebészete

A szájüregben és garatban elhelyezkedő nyálmirigyeket elsőként nagyságuk szerint osztjuk fel: kis és nagy nyálmirigyekre. A kis nyálmirigyek a szájüreg és a garat nyálkahártyájában elszórtan helyezkednek el, feladatuk a nyálkahártya nedvesítése, és ezzel a nyelési, beszéd és légzési működés segítése.


| | | 4

Web Design & Development Prowebshop