Ne féljen a fogorvostól!

Sok ember nem részesül megfelelő fogászati gondozásban a kezelések kapcsán fellépő szorongás miatt. Ennek következményei azonban túlmutatnak a fájdalmon és a fogak elvesztésén. A fogínybetegség súlyos fertőzés, ami a szervezet más részeire is lehet kihatással.

fogorvos, fogbetegségek | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A legutóbbi vizsgálatok a szívbetegséggel, agyvérzéssel és cukorbetegséggel való kapcsolatát feszegetik. Szerencsére a legtöbb fogorvos már megfelelő képzésben részesül a fájdalomcsillapítás módjait illetően.

A félelem egy része nem a korábban megélt fájdalmas élményekre vezethető vissza, hanem a tehetetlenségre. Mozdulatlanul ülni egy székben, ahol a fogorvos mindenféle eszközökkel hadonászik, és még csak meg sem tudsz szólalni: sok ember rendkívül szorong ebben a helyzetben.

Léteznek már olyan rendelők, ahol különös hangsúlyt fektetnek a megnyugtató környezet kialakítására. Itt hiányoznak a fogbetegségeket ábrázoló szörnyű plakátok, és az egész rendelő inkább egy békés otthonra emlékeztet. A látvány, a hangok és a szagok is megnyugtatóak, és a páciensek nem esnek pánikba, amikor belépnek.

A kíméletes ellátás fontos alappillérekre épül az ilyen helyeken. Minden mozdulatnál elmagyarázza az orvos, hogy mit fog érezni a páciens, és az meddig fog tartani. Mindig engedélyt kér a pácienstől, hogy folyathatja-e a kezelést, ami bármikor megszakítható, ha a beteg kéri. És természetesen van idő pihenni, ha a páciens kéri.

Érdemes azt is tudni, hogy a legtöbb beavatkozás rosszabbnak tűnik a kezelés előtt, mint ahogy az utólagos élménybeszámolókból kiderül. A gyökérkezelés ilyen szempontból különösen rossz hírnévnek örvend, részben azért is, mert általában borzasztó fogfájás előzi meg.

Ezek ellenére vannak, akik menekülnek a fogorvosi szék közeléből. Íme, nekik néhány ötlet:
  • Az első vizitre menjen valakivel, akiben megbízik, és nem fél a fogorvostól. Akár azt is megkérdezheti, hogy a kezelés alatt is benn lehet-e az illető.
  • Terelje el valamivel a figyelmét a beavatkozás alatt. Hallgasson zenét, nézzen tévét.
  • Relaxáljon. A kontrollált lélegeztetés (mély légvétel, benntartani, lassan kifújni) lazítja az izmokat és lassítja a szívet. A másik módszer a progresszív relaxáció, ez a különböző izmok megfeszítésével és ellazításával jár.
  • Beszéljék át a fogorvosával, hogy milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek léteznek. A helyi kezelés mellett elképzelhető a fájdalomcsillapító gáz belégzése, nyugtatók és vénás altatás is, bár ezt csak néhány fogorvos végzi.
  • Ha ezek ellenére is képtelen elmenni fogorvoshoz, menjen pszichológushoz. A legmegfelelőbb kezelés ilyenkor a közvetlen terápiás expozíció, ilyenkor fokozatosan szoktatják hozzá a pácienseket a fogászati kezelés körülményeihez.
| fogbetegségek, fogorvos
2017-10-29 16:32:54


Amit eddig nem tudott a fogairól

Ha eddig azt hitte, a cukor a fogak fő ellensége, tévedett. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényt, aminek ismerete segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.


A hatéves gyermekek foga rossz

-A hatéves gyermekek csupán 40 százalékának jók a fogai - mondta Tóth Tünde, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshowjának fogorvosa az M1 -en.


Hogyan vigyázzunk gyermekeink fogaira?!

A csecsemő legegészségesebb táplálása a szoptatás. A szopáskor a csecsemőnek meg kell dolgoznia a táplálékért, így fejlődnek ki a rágóizmok. Szopáskor a szájüre...


Mit lát a fogorvos?

A fogak és szájüreg állapota sokkal többet elárul az egészségről, mint gondolnánk. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, a szájüreg viszont az egészségi állapotot tük...


Szájszag: mit tehetünk?

Meglepően sokan vannak, akik tartósan rossz szájszaggal küzdenek. Ha ön is közéjük tartozik, és a rágógumi nem segít, próbálja ki az alábbi tippeket!


data-full-width-responsive="true">