5 fogászati probléma, ami kezelés nélkül komoly bajokat okozhat

Előzzük meg a problémákat! Ha valami tud igazán fájni, az bizony a fog: a világ egyik legkínzóbb érzése, ha az ember valamelyik foga megállás nélkül hasogat, mindegy, hogy éppen aludnánk vagy a munkánkat végeznénk. Ez a fájdalom azonban jó jel: tudatja velünk, hogy baj van.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Ennél sokkal rosszabb eset, ha alattomosan van jelen valamilyen fogászati probléma, és csak néhány intő jelből sejthető, hogy valami nincs rendben. Ha ezeket a jeleket nem vesszük észre időben és nem fordulunk vele orvoshoz, komolyabb gondunk is kialakulhat. Éppen ezért fontos, hogy ne hagyjuk ezeket figyelmen kívül! 

A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha helyes száj-és fogápolással ügyelünk a szájhigiéniánkra. Ehhez természetesen a rendszeres és alapos fogmosás az út. Érdemes minden étkezés után megtisztítani fogainkat, ha mással nem, egy alapos öblítéssel. Figyeljünk azonban oda rá, hogy a túlzott fogmosással is károkat tehetünk a zománcban, különösen, ha savas ételek és italok után ragaduk fogkefét, úgyhogy ezt is túlzásba lehet vinni! A szájzuhannyal olyan területekről is eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, amiket még elektromos fogkefével is nehezen érhetünk el. Ha ez nem áll rendelkezésre, fogselyemmel is sokat tehetünk fogainkért.

5 fogászati probléma, ami komoly bajokat okozhat

Sok apró problémát érzékelhetünk, amit talán nem gondolunk komolynak, mégis nehezen kezelhető betegség gyökere lehet. Ilyenkor az idő nagyon sokat számít, ugyanis minél hamarabb mutatjuk meg egy szakembernek, annál nagyobb eséllyel tudja menteni a menthetőt.

Ínyvérzés

A fogínyvérzéssel szinte mindenki találkozott már. Előfordul, hogy fogmosáskor váratlan meglepetéssel találkozunk a csapban. Olykor egy elpattanó ér is lehet az oka vagy egy megsebzett terület az ínyben, ám ha pár napnál tovább tart a probléma, gyanakodhatunk, hogy valamilyen komolyabb kondícióval állunk szemben.

Előfordulhat, hogy vitaminhiány vagy hormonális változás áll a háttérben, ám ez meglehetősen ritka. A vérző íny egyik leggyakoribb okozója a fogínygyulladás, ami jellemzően a nem megfelelő szájápolásnak köszönhető. Ennek kísérőjelensége lehet a fogínyduzzanat is, melynek során az íny színe vörös vagy lilás lesz. A fogínygyulladás kezelését mielőbb meg kell kezdeni, ugyanis azon túl, hogy a fogak elvesztéséhez vezethet, még a csontokra is átterjedhet!

Fogfájás

A fogfájás az egyik legnehezebben elviselhető állapot. Előnye, hogy éppen emiatt nem húzhatjuk sokáig, hogy elmenjünk a fogorvoshoz. Legjobb esetben csupán egy szuvas fog a bűnös, amit egy töméssel lehet kezelni. Egy esetlegesen letört fog is fájhat, ennek mértéke attól függ, hogy a sérülés mennyire érintette a fog belsejét. A gyökér körüli gyulladás is gyötrő fájdalmat idéz elő, ami akár az ínyt is megfertőzheti. A tályog is hasonló tüneteket produkál, de előfordulhat, hogy egy légúti fertőzés miatt érezzük ezt a kellemetlenséget.

Fogkő

A fogkő általában csak akkor látható szabad szemmel, ha már károkat okoz. A szakemberek félévente javasolják a fogkő eltávolítását, ami a legtöbb embernél ekkor még láthatatlan. Azon túl, hogy fogszuvasodáshoz vezet, a fogkő lefelé tolja az ínyt a fogakról, amitől begyulladhat, és lazábbá is válhat a fogak tartása, sőt ez előbb-utóbb fogínysorvadássá is mutálódhat.

Fogérzékenység

A fogérzékenység ugyan elviselhető, mégis zavaró kísérője a mindennapoknak. Különösen hideg és meleg ételek vagy italok fogyasztásakor jelenik meg, de olykor a savas gyümölcsök is kiválthatják a kellemetlen érzést. Ez jellemzően akkor alakul ki, amikor a zománcot már károsította az a rengeteg anyag, amivel életünk során találkozott. Ha a zománc elvékonyodik, előbb-utóbb a fog is károsodik vele, így nem érdemes sokat várni azzal, hogy meglátogassuk a fogorvost.

Kellemetlen szájszag

A kellemetlen szájszag sok esetben a környezetünket zavarja, ugyanis ahhoz nagyon erősnek kell lennie, hogy magunkon is észrevegyük. Az elmaradt szájápoláson túl okozhatja egy-egy rossz állapotban lévő fog, szájpenész, különböző fertőzések, ciszták és gyomorproblémák is. Ugyan a fogínysorvadásnak számos tünete van, nem ritka, hogy csupán a rossz lehelet árulkodik róla. Ha a rendszeres fogápolás ellenére azt halljuk másoktól, vagy akár magunkon érezzük, hogy szájszagunk kellemetlen, mielőbb keressük fel fogorvosunkat!

Ne várjuk meg, míg baj lesz!

A fogorvostól való félelem sokaknál alapvetés, mégsem nem érdemes megvárni, amíg tüneteket észlelünk magunkon! Ha félévente vagy akár évente meglátogatjuk fogorvosunkat, sok bajtól meg tud kímélni bennünket, sőt még a pénztárcánk is hálás lesz érte.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni fogaink egészségéről, de fontos, hogy nekik is ugyanakkora figyelmet szenteljük, mint testünk többi részének, ne vegyük őket készpénznek!

| fogínysorvadás, fogkő, fogínyvérzés
2022-07-28 15:50:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop