Fogorvosi tanácsadó: mit tegyünk vészhelyzetben

Egy foggal több, vagy kevesebb - nem mindegy. Sokat számíthat ezért, ha tudjuk, hogy mi a teendő egy kitört vagy kiesett foggal.

vészhelyzet, sürgősség, fog, fogorvos, fogfájás, fogszabályzó | The New York Times Health News Service   Medincorp | Whiston, A.D.

Az alábbi tippek remélhetően segítséget nyújtanak a különféle fogászati problémák gyors, de nyugodt megoldásában:

  • Törött fog: Öblögessük meleg vízzel. Az arcunkra a duzzanat csökkentésére a sérülés közelében tegyünk hideg borogatást. A lehető leghamarabb keressük fel a fogorvosunkat.
  • Kiesett (kiütött) fog: Öblítsük le a kiesett fogat folyó vízzel - de csak vízzel, ne ronggyal vagy kefével -, és lehetőleg ne nagyon érintsük kézzel. Tegyük vissza a fogat a helyére, és tartsuk ott erősen. Ha erre nincs lehetőség, akkor tegyük a fogat egy pohár tejbe - tej híján hideg vízbe -, hogy az idegek tiszták és nedvesek maradjanak. Ha 30 percen belül odaérünk a fogorvoshoz, van rá esély, hogy a fogat meg lehet menteni.
  • Fogfájás: Meleg vízzel alaposan öblítsük ki a szájüreget. Fogselyemmel tisztítsuk ki a fogak közét is az odaragadt ételmaradékoktól. Az elterjedt tévhittel ellentétben a fájós fogra helyezett aszpirin nem hatásos. Mielőbb keressük fel a fogorvost.
  • Problémák a fogszabályzóval: Ha egy drótdarab irritációt okoz, akkor a végét apró vattadarabbal vagy gézzel fedjük be, amíg a fogorvoshoz érünk. Ha a drót belülről beakad az arcba, a nyelvbe vagy a fogínybe, ne próbálkozzunk meg az eltávolításával. Azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a fogszabályzóról leválik vagy letörik egy darab, akkor azt letisztítva vigyük magunkkal a fogorvoshoz.
  • Felsértett nyelv vagy ajkak: A vérző területre közvetlen nyomás (tiszta ruhával) gyakorlásával, illetve hideg borogatással a vérzés és a duzzadás csökkenthető. Amennyiben a vérzés nem áll el, keressük fel a legközelebbi kórházat vagy rendelőintézetet.
  • Állkapocstörés gyanúja: Ne mozgassuk az állkapcsot. Rögzítsük a törésgyanús csontot, és azonnal hívjuk a fogorvosunkat, vagy induljunk a legközelebbi kórház szájsebészetére. Duzzadás esetén hideg borogatást alkalmazhatunk.

A fenti tippek csupán ideiglenes elsősegélynyújtási módszerek. Ha nem otthon történik a baleset, akkor a legközelebbi kórházat vagy rendelőt válasszuk. Külföldön nem árt a követségen vagy a szállodában tájékozódni a megbízható szakemberek felől.

Megjelent: American Dental Association

| vészhelyzet, sürgősség, fog, fogorvos, fogfájás, fogszabályzó
2002-07-31 20:35:49
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop