Kommentár: A fogínybetegséget gyakran nem veszik komolyan

A fogínybetegség a felnőtteknél vezető oka a fogvesztésnek. A fogorvosok a periodontális betegségnek nevezett kórt egyre fontosabb fogászati és általános egészségügyi kérdésnek tartják országszerte. De sokan még csak nem is tudnak a betegségről, sem a tüneteiről.

Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, fogíny, periodontális, fogíny | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rose, S. T.

A fogakhoz tapadó baktériumréteg, vagy plakk gyulladást okozhat az ínyben és a csontokban, ez a periodontális betegség. A plakk állandóan képződik a fogakon és ha nem távolítják el naponta, lerakódik. A betegség progressziójában lehetnek különbségek, ám ha nem kezelik, mindenképpen fogvesztéshez és súlyos íny- valamint csontkárosodáshoz vezethet.

Nem szükségszerű, hogy a fogak a betegség következtében kihulljanak. Ha a beteget diagnosztizálják, és a beteg fogorvos vagy fogínyspecialista (periodontológus) kezelése alatt áll, a legtöbb esetet állandó karbantartással kezelni lehet.

Bár a betegségre gyakran mint "csendes kórra" hivatkoznak, mert általában nem okoz fájdalmat, vannak figyelmeztető jelek, amelyeket komolyan kell venni és észlelésükkor azonnal fogorvoshoz kell fordulni.

Korai formájában a fogínybetegséget fogínygyulladásnak nevezzük. Ennek első jele általában a fogínyvérzés. Ellentétben azzal, amit sokan hisznek, nem természetes az, ha a fogíny mosáskor vagy a közök kitisztításakor vérzik. A gingivitis egyéb jelei a vörös, duzzadt vagy érzékeny fogíny. Bár a folyamat általában visszafordítható, a lehető leghamarabb fel kell keresni vele a fogorvost.

A fogorvos egy szondával megállapítja, sérültek-e az ínyszövetek és kialakultak-e tályogok a fogak és az íny között. A professzionális tisztítás együttesen a megfelelő szájhigiénével és étrenddel általában elegendő a a betegek egészségének helyreállításához.

Az ínybetegség előrehaladtával jelei egyre észrevehetőbbekké válnak. Az alábbiak közül bármelyik figyelmeztető jelre azonnal keressük fel fogorvosunkat:

- Mozgó vagy leváló állandó fogak

- A fogról lehúzódott íny

- Változás harapásnál a fogak állásában

- Állandó rossz lehelet vagy szájíz.

Az ínybetegségek előrehaladottabb állapotában, a periodontitisnél egy sor különféle, egyéni kezelésre lehet szükség. Az új technikák lehetővé teszik, hogy a fogorvos felépítse és regenerálja mind a betegség következtében elsorvadt fogínyt, mind a csontszövetet. A gyógyszert is egyenesen a tályogba, a periodontális betegség fészkébe lehet juttatni. Gondos tisztítással, esetleg szájsebészeti beavatkozással el lehet távolítani az íny vonala alól a plakkokat és a fogkövet.

Az American Dental Association szerint a legjobb megelőzés a plakkok napi eltávolítása, legalább naponta kétszer kell fogat mosni, és legalább egyszer ki kell tisztítani a fogközöket is. Lényeges, hogy rendszeresen járjunk fogorvoshoz tisztításra és ellenőrzésre.

Több új tanulmány kapcsolatot feltételez fogaink és szájüregünk egészsége és az általános egészségi állapotunk között. Fogaink ápolása fontos része egészségünk megőrzésének.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, fogíny, periodontális
2002-08-01 00:18:36
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop