Rendetlen fogágyak

A fogágybetegség nem civilizációs ártalom, a magasabb egészségügyi kultúrával rendelkező országokban alacsonyabb a betegség előfordulási gyakorisága és intenzitása. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a fogelvesztések 55%-áét a fogszuvasodás, 45%-áért a fogágybetegség tehető felelőssé. Az 50 év feletti korcsoportokban viszont az összes fogeltávolítás 70%-a írható a fogágybetegség rovására. Ma tehát a magyar felnőtt lakosság igen jelentős hányada súlyos fogágybetegségben szenved, ami az általános immunrendszert és az egész szervezetet komolyan megterhelt, hiszen 32 fogat alapul véve ez tenyérnyi szabad, nyitott sebfelületet jelent, amelyen keresztül mikroorganízmusok tömegesen kerülhetnek közvetlenül a véráramba.

Nemcsak a fogszuvasodás, hanem a fogágybetegség is milliókat érintő népbetegség: enyhébb formája, az ínygyulladás szinte az egész lakosságot érinti. A súlyosabb, fogágy-gyulladással és -pusztulással járó változata pedig a magyar felnőtt lakosság 15-20%-ának betegsége. A közel 1 millió ember kezelése speciális szakellátást igényel.

- A fogágybetegség, ami a fogakat rögzítő szövetek betegsége, nem egy misztikus kórkép - nyugtat meg dr. Gera István, a SOTE Parodontológiai Klinika tanszékvezetője.

- Ezen a siralmas helyzeten lehetne javítani. Bizonyított ugyanis, hogy a fogágybetegség oka a száj normális baktériumaiból felépülő foglepedék.

Így tehát az érintett betegek 85-90%-a jó fogmosással megelőzhetné betegségét. A másik 10-15% esetében a foglazulásra, fogelvesztésre vezető csontpusztulás megállításában a megelőző beavatkozás nem elegendő, csak speciális szakellátás és gondozás vezethet eredményre. Ez utóbbi betegcsoportban a fogágypusztulás kialakulásához a lepedéken kívül számos rizikótényező egyidejű jelenléte szükséges. Ilyen hajlamosító tényező a dohányzás, a stressz, az egyéni nemtörődömség, valamint főleg az immunapparátusra ható, az egész szervezetet érintő betegség, mint például a cukorbaj. Dohányosok körében háromszor, cukorbetegek körében pedig négyszer több a jelentős fogágy-károsodás. Egyébként nem csak bizonyos betegségek hajlamosítanak fogágybetegségre, ez sajnos fordítva is igaz. A fogágybetegek körében közel négyszer gyakoribb az agyvérzés és szívinfarktus, valamint háromszor gyakrabban fordul elő koraszülés és az újszülöttek súlya is alacsonyabb a súlyos fogágybetegségben szenvedő anyák körében.

- Milyen intézkedéseket kell a jövőben tenni a megelőzés érdekében?

- A fogszuvasodással ellentétben a fogágybetegség nem fáj, s nem kényszeríti fogorvoshoz a beteget. Legelső jele a fogmosáskor észlelhető ínyvérzés, véres köpet. Emiatt az ember hajlamos arra, hogy kímélje az adott területet, azaz kevésbé alaposan mossa fogait. Így az egyre több lepedék, egyre súlyosabb gyulladást produkál. Nagyon fontos, hogy már ekkor, az első tünet megjelenésekor forduljunk fogorvoshoz. Ha foglazulás is észlelhető, akkor a csontpusztulás már mintegy 50%-os. Ma már vannak olyan anyagok, amelyek a lepedékképződést lassítják. Gyógyulás viszont csak a nagyon korán megkezdett kezeléssel érhető el. A biztosítási rend szernek is sokkal jobban érdekeltté kell tennie a fogorvost ab ban, hogy általános prevenciós és szájhigiénés kezelést, valamint tanácsadást folytasson.

| fogágybetegség, Fog betegségek, Fog betegség, Fogak betegségei, Fog megbetegedés, Fogak megbetegedései, fogszuvasodás, fogmosás
2002-08-02 16:27:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop