A stressz és a fogínybetegségek kapcsolata

A szorongás és a stressz növelheti a fogínybetegségek kockázatát, tudható meg a Journal of Periodontology legújabb számából.

fogínybetegségek, stressz | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A szerzők az 1990 és 2006 között végezett vizsgálatok eredményeit tekintették át, és megállapították, hogy azok 57 százalékában szoros kapcsolatot fedeztek fel a stressz, a szorongás, a magányosság, a depresszió valamint a fogínybetegségek között, azok között, akik kerülik a stresszt,ritkább a fogínybetegség – mondja a tanulmány szerzője, Daiane Peruzzo.

A kutatók feltételezése szerint a kortizonnak, a stressz hormonnak lehet szerepe a fogíny és az állcsont károsodásában. A hormon elnyomhatja az immunrendszert is, ami elősegíti a szájüregben a baktériumok elszaporodását.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy a stressz a szájápolás elhanyagolását is maga után vonhatja, a beteg például dohányzik, egészségtelenül táplálkozik, nem mos rendesen fogat, nem ápolja a fogínyét, és nem jár rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre.

| fogínybetegségek, stressz
2007-08-13 23:25:02


Amit eddig nem tudott a fogairól

Ha eddig azt hitte, a cukor a fogak fő ellensége, tévedett. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényt, aminek ismerete segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.


A hatéves gyermekek foga rossz

-A hatéves gyermekek csupán 40 százalékának jók a fogai - mondta Tóth Tünde, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshowjának fogorvosa az M1 -en.


Mit lát a fogorvos?

A fogak és szájüreg állapota sokkal többet elárul az egészségről, mint gondolnánk. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, a szájüreg viszont az egészségi állapotot tük...


Népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség - mondta Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója.


A fogászati implantátumok élettartama

Foghiány esetén, vagy a hagyományos fogpótlások helyett érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén.


data-full-width-responsive="true">