A bölcsességfogról

Ha nem megfelelően nő a bölcsességfog, gyulladást, fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást – de az utóhatások miatt ne nagy melegben vetessük ki a bölcsességfogat, mert nagyobb az esély egy komolyabb ödéma kialakulására.

bölcsességfog, gyulladás, fájdalom, bölcsességfog eltávolítás | InforMed Hírek14   InforMed | Joób, F. Á.

Az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott bölcsességfog eltávolítások száma, kb. 3 ezer ilyen beavatkozást végeznek évente a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján – mondja Dr. Joób-F. Árpád egyetem docens.

A 18 és 30 év közötti korosztály elsősorban a fogszabályzó orvosa javaslatára veteti ki a bölcsességfogait. Vannak azonban olyan szülők is, akik már 8-10 éves korban el szeretnék távolíttatni gyermekük még csíra állapotban lévő bölcsességfogát, mert a panoráma röntgen szerint rossz lesz a fog pozíciója, nem tud majd előtörni, és így később számtalan gondot okozhat.

Dr. Joób-F. Árpád szerint érdemes inkább megvárni a 16-18 éves kort, addig ugyanis még az állkapocs is fejlődik, és előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek a bölcsességfogak. A csíra állapotú fog eltávolítása ráadásul nehezebb, mint a már 2/3 részt kifejlődött fog.

Az alsó bölcsességfogakat nehezebb eltávolítani, mint a felsőket, lent ugyanis keményebb, vastagabb a csont. A páciensek 70-80 százaléka szenvedi meg a beavatkozást, általában a műtét utáni 2-3 napban fordulnak elő kellemetlenségek.

A műtét után a hűtés, a borogatás és a pihenés segíthet, illetve gyakran kap a beteg antibiotikumot is. Néhány alapszabály van még, amit be kell tartani, például hogy nem szabad szívogatni a fog helyét, 3 napig kerülni kell a tejtermékeket, mivel azok a táptalajul szolgálhatnak a baktériumoknak. Kávét és alkoholt se fogyasszunk, hiszen ezek fokozzák a vérzést.

Minél tisztább a szájüreg, annál gyorsabb a gyógyulás. Már a műtét napján lehet fogat mosni, és naponta többször os öblögetni.

Ha egy bölcsességfog nem tud előbújni, nem feltétlenül kell eltávolítani, mert lehet, hogy soha nem fog panaszt okozni. Érdemes azonban ebben az esetben is évente panoráma röntgen felvételt készíttetni, hogy megelőzzük a ciszta kialakulását.

A ciszta gócként számtalan egyéb problémát, így hajhullást, bőrbetegséget is okozhat azáltal, hogy gyulladás alakul ki, és baktériumok jutnak a vérbe.

A bölcsességfogakat nehéz tisztítani, ezért romlandóbbak, mint a többi fog, és nehézkesebbé is teszik az őrlő fogak megfelelő ápolását. A bölcsességfognak alig van funkciója, hídnál nem számítanak rá pillérként, a fogpótlásban nem játszik szerepet.

Néha a bölcsességfog eltávolítása komolyabb csontvesztéssel jár, de a csont újraépül, kb. fél év alatt megszűnik a fog eltávolítása miatt keletkezett hiány az állkapocsban.

Sokan tartanak attól, hogy eltörhet az állkapcsuk, megnyílhat az arcüregük vagy megsérülhetnek az idegek – ezek valós kockázatok ugyan, de csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Szájzár is csak elvétve alakul ki, ezt nem csak a beavatkozás, hanem az érzéstelenítő is kiválthatja. Izomlazítóval orvosolható, miközben mozgatni, feszegetni kell az állkapcsot – mondja Dr. Joób-F. Árpád.

| bölcsességfog, gyulladás, fájdalom, bölcsességfog eltávolítás
2016-06-01 22:57:34
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop