Hirdetés

A fogágybetegség klinikai képe, lefolyása és kezelése

A fogágybetegség számos olyan, a fogágyra lokalizálódó betegséget, tünetet foglal magában, melynek hátterében egyéb - szisztémás -megbetegedés is állhat. Ezek ritkábban fordulnak elő. A fogágybetegség leggyakoribb típusa a fogágygyulladás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.

gingivitisz, parodontitis, fogágygyulladáss, ínygyulladás, plakk |

InforMed Hírek29   InforMed | Bánóczy, J.

Kép: pixabay

Mi okozza a fogágybetegséget?

Az ínygyulladás, gingivitis, a dentális plakk okozta, sokszor fertőzés vagy szisztémás faktorok által kiváltott gyulladás, mely az ínyszélre lokalizálódik, és a plakk eltávolítását követően teljes gyógyuláshoz vezethet.

Az ínygyulladás formái és progressziója

Az ínygyulladás lehet akut (heveny) vagy krónikus (idült). Akut formáját fertőzések (herpeszvírus is) okozhatják, ínyszéli duzzanattal, pirossággal, fájdalommal, apró hólyagokkal vagy fekélyekkel, esetleg lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. A krónikus ínygyulladás gyakran fájdalmatlan, enyhén vörös, duzzadt lehet, fogmosáskor vérzési hajlam jelentkezik.

Az ínygyulladás a kiváltó ok megszüntetésével (fertőzés kiküszöbölése, a dentális plakk rendszeres eltávolítása, azaz a megfelelő szájhigiéné helyreállítása és fenntartása útján) meggyógyulhat. Az elhanyagolt ínygyulladás azonban átmehet fogágygyulladásba.

A fogágygyulladás, parodontitis kifejlődését mindig ínygyulladás előzi meg, de természetesen nem minden ínygyulladás alakul át szükségszerűen fogágygyulladássá. Az ínygyulladás nem megfelelő kezelése, gondozása esetén, az ínyszélből kiinduló gyulladás ráterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a fogmedercsontra és a gyökérhártyára.

Ilyenkor kezdetben az ínyszéli hám tapadása a foggyökéren mélyebbre csúszik, sérül, ínytasak alakul ki. A tasak kialakulásával retenciós helyek képződnek, ahol az ételmaradék megreked, plakk rakódik le, és fogkő képződik. Mindezek az ínytasak belső részének további gyulladását, a hámtapadás roncsolását és a fog tartószöveteinek pusztulását okozzák, ami végső következményeként a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A fogágygyulladás kezelése

A fogágygyulladás kezelésében legfontosabb a szájhigiéné helyreállítása. A fogorvos szájhigiénés instrukcióit - melyeknek célja a dentális plakk eltávolítása, pontosan és rendszeresen be kell tartani. Az íny feletti és íny alatti fogköveket el kell távolítani (fogkőeltávolítás = depurálás), s ezt rendszeres időközönként, legalább hat hónaponként meg kell ismételni.Igen mély tasakok esetén parodontális (íny-) műtétektől várható segítség.

Egyes erősen mozgó fogak elvesztése esetén a meglévő fogakat rögzíteni és a hiányzókat pótolni kell, ami már a protetikai (fogpótlástani) rehabilitáció keretébe tartozik. A caries és a parodontopathia okozta fogelvesztés megelőzésére, a fogak megtartása céljából, mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség kezdeti elvaltozásait azonnal kezeltetni kell.

Mivel ezek, főleg a fogágybetegség, ínygyulladás kezdeti tünetei nem mindig okoznak panaszt, rendszeresen, három-, illetve hathavonként fel kell keresni a fogorvost, caries vizsgálat és a fogkövek eltávolítása, esetleges korai parodontális elváltozások felismerése és kezelése céljából.

Csakis a rendszeres ellenőrzésekkel, korai kezelésekkel vehetjük elejét a komolyabb elváltozások kifejlődésének. Ha pedig a folyamat előrehaladt, akkor is van remény megfelelő, fájdalommentes kezelésekkel az egyes fogak megtartására, s a rágóképességnek minél magasabb életkorig való megőrzésére.

A fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzésének lehetőségei és módszerei

A caries és a parodontopathia kialakulásának legtöbb tényezője ma már tisztázottnak tekinthető, megelőzésük ezért döntően szervezési kérdés. Mivel a caries keletkezésében több ok szerepel, megelőzése is komplex tevékenységet kíván. Önmagában egyetlen megelőzési módszer nem elegendő a caries teljes megszüntetéséhez, ezért az ismert módszerek kombinációját kell alkalmaznunk.

Elvileg ma a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre.
  • a táplálkozás irányítása, főként a cukor-, azaz szénhidrátfogyasztás mennyiségi és minőségi változtatásával;
  • fluoridok általános és helyi alkalmazása a zománc ellenálló képességének fokozására;a szájhigiénés módszerek, melyek elsősorban a foglepedék eltávolítása útján hatnak.
Az ínygyulladás és a fogágybetegség alapvetően a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával, tehát jó szájhigiénével, rendszeres és gondos szájápolással előzhető meg.
gingivitisz, parodontitis, fogágygyulladáss, ínygyulladás, plakk

2023-12-05 18:38:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop