A fogászati implantátumok élettartama

Foghiány esetén, vagy a hagyományos fogpótlások helyett érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén.

fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás, fogászati implantátum | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Ha nincs ellenjavallata, elvégezhető a beültetés, amely csontpótlással együtt 8-10 hónapig is tarthat. A beültetett fogak megfelelő ápolás mellett egyenértékűek lehetnek a saját fogakkal, mondta Dr. Joób-Fancsaly Árpád, az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika docense.

Először felmérik, hogy a betegnek van-e megfelelő minőségű és mennyiségű csontja. Ha nincs, csontpótlásra van szükség, amely fél évvel biztosan meghosszabbítja a folyamatot.

Ezután lehet csak behelyezni az implantátumot, amely gyakorlatilag a foggyökeret helyettesíti. Az állkapocs esetében 2, míg a felső állcsontnál 3 hónapot kell várni a gyógyulásra.

Ez után vehetnek lenyomatot, és készítik el a fogpótlást. Ebből sokféle van, az egyes fogak pótlásától a kivehető változatokig. Hozzávetőleg 220 féle implantátum található a piacon, de nem érdemes kizárólag az ár alapján választani.

A szakember azt javasolja, hogy azt a típust kérjük, amit fogorvosunk ajánl, a felső-közép kategóriába tartozó termékek már biztosan kiváló minőségűek. Az implantátumok, titánból készülnek, nem kell kilökődéstől vagy allergiás reakcióktól tartani.

Már az elején elmondják a pácienseknek, hogy hosszadalmas és költséges folyamat előtt állnak, de ha betartják az orvos által javasoltakat, akkor sok éven át megőrizhetik beültetett fogaikat.

Egyre többen ismerik fel, hogy nemcsak a rágófunkció miatt, hanem hangképzési és esztétikai okokból is érdemes pótolni a hiányzó fogakat.

Nem mindenki alkalmas fogbeültetésre, vannak általános ellenjavallatok:
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség, különösen, ha kezeletlen.
  • dohányzás, amely hatására mind a csontban, mind a nyálkahártyában jelentősen lelassul a vérkeringés, és így a gyógyulási esélyek is rosszabbak, emellett az implantátum várható élettartama is jóval rövidebb lesz.
  • 18 év alattiaknál sem végeznek fogbeültetést, mert még fejlődésben van az állkapcsuk.
  • Pszichésen instabil betegeken – például pánikbetegeken, depressziósokon- sem érdemes elvégezni a beavatkozást, mert gyakran túlzott elvárásaik vannak az eredményt illetően, amely további lelki problémákhoz vezethet.
Általában azoknak lesznek tartósabbak a beültetett fogaik, akiknek a saját fogai is jók voltak.

A fogápolás a beültetés után is nagy gondosságot igényel, a nem megfelelő szájhigiéné ugyanis gyulladást okozhat, így az implantátum meglazulhat.

Megtanítják a betegnek, hogyan mosson fogat, bemutatják a különböző fogápolást segítő eszközök használatát, javasolják a rendszeres kontrollt, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a dohányzás csökkenti az implantátum élettartamát.

| fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás, fogászati implantátum
2016-09-02 01:25:57
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop