Hirdetés

A fogatlanság nem szégyen

Természetesen nem is érdem, hogy fel kelljen rá hívni környezetünk figyelmét! A kivehető fogpótlások (protézisek) elkészítése az elvesztett fogak pótlását teszi lehetővé abban az esetben, ha már elegendő pillérfog nem áll rendelkezésre a pótlás rögzítésére. A fogatlan betegek ellátásáról szóló ismertető aktualitását adják egyrészt azok a statisztikai adatok, melyek szerint a teljes fogsort viselők számának százalékos aránya folyamatosan növekszik, így sajnos az európai országok lakosságának egyre szélesebb rétegét érinti, másrészt egy forradalmi újdonság piacra kerülése a fogászatban.

fogászat, fogtechnikus, fogatlanság, protézis |

Gyógy-ír   Kisalföld | Csobay, J.

Talán gondoltak már arra, hogy a fogatlan beteg igazán eredményes ellátása az egyik legnehezebb feladat. A fogatlan betegek ugyanis nem elsősorban fogaikat, hanem "arcukat veszítették el", s e trauma után számos további problémával kell szembesülniük... E veszteség hátrányosan érinti a betegeket az élet számos területén (étkezés, beszéd, mimika stb.). Súlyosabb esetekben pszichés zavarokat is okozhat. A műfogsort intimmé kell tenni, hogy ne legyen beszédtéma, hiszen az érzékenyen érintheti viselőjét. Ehhez azonban a protézisnek funkcionális és esztétikai szempontból egyaránt megfelelőnek kell lennie. A beteg ellátása tehát összetett, többirányú felkészültséget igényel a szakember részéről: a manuális, technikai, tudományos felkészültségen túl pszichológiai és művészi készséget is feltételez.

Sok ember beletörődik hibás fogsorába, mert úgy gondolja, hogy a fogsor jó úgysem lehet, jobbat nem lehetséges készíteni. Nekik szeretnénk segítséget adni. Rendelkezésre állnak azok a Nyugat-Európában is eredménnyel kipróbált és alkalmazott korszerű fogtechnikai anyagok és eszközök, amelyek a mind tökéletesebb pótlás elkészítését segítik. Immár Magyarországon is felhasználásra kerül az a világújdonság, amely ebben az évben jelent meg a fogászatban: a Microbase fogsoranyag. A Microbase-rendszer új eljárás. Alkalmazásának számos előnye a betegek egészségmegőrzés iránti törekvéseit szolgálja:

  • monomermentes műanyag felhasználásával, speciális technológiával készül;
  • állandó anyagminőséget biztosít;
  • exkluzív minőségi tanúsítvánnyal és higiénikus tárolódobozzal kerülhet átadásra;

A fogsoranyag és technológia kiválasztásán túl döntő fontosságú a beteg szempontjából a megfelelő fogszín és forma alkalmazása. A páciens arcsajátosságainak figyelembevételével történő fogfelállítással a beteg arca újjávarázsolható, illetve visszanyerhető. Így érhető el az a megnyugtató eredmény, miszerint a beteg nem egy - a szájába nem illő - "mű" fogsort kap, hanem egy kis "mesterművet", mely a természet által megalkotott életszerű mása lehet.

fogászat, fogtechnikus, fogatlanság, protézis

2002-07-18 13:44:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop