Hirdetés

A fogínybetegségeknak sokféle oka lehet

Az emberi szájban lakó több mint 200 fajta baktérium némelyike nem csupán a rossz leheletért és a palástolt mosolyokért tehető felelőssé.

fogínybetegség, fogászat, szájüreg, fertőzöttsége |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Poirot, C.

Azok a közönséges baktériumok, amelyek tönkreteszik a fogzománcot és a fogínyt, összefüggésbe hozhatók egyes szívbetegségekkel, a stroke-kal, a cukorbetegséggel és a spontán koraszülésekkel.

Amikor körülbelül 18 hónappal ezelőtt olyan vizsgálati eredmények kezdtek el kiszivárogni, melyek összefüggésbe hozták a szájbetegségeket olyan betegségekkel, amelyeket hagyományosan komolyabb egészségügyi problémáknak nevezünk, rengeteg orvos további bizonyítékokat várt.

A The Compendium of Continuing Education in Dentistry c. folyóirat egyik számának különleges melléklete - címe: "Az általános egészség fogászati aspektusai" - rámutat, hogy miért kell a szájápolást mindannyiunknak komolyan venni.

A bizonyítékok világosan rámutatnak arra, hogy komolyan kell vennünk azokat a belső károsodásokat, amelyeket a fogon lerakódott bakteriális plakk idézhet elő. Anélkül, hogy túldramatizálnánk a helyzetet, lehetséges, hogy az ínygyulladás fenyegeti a leginkább általános egészségi állapotunkat.

Az American Dental Association és az Academy of General Dentistry ajánlásával havonta megjelenő kompendium folyamatos továbbképzést biztosít a fogorvosok számára, beleértve azokat a fogászokat is, akik olyan szájsebészeti specialisták, akik a fogínnyel, fogcsontokkal (alveolus) és más, a fogakkal kapcsolatos struktúrákkal foglalkozik.

A fogászati betegségek - a leggyakrabban előforduló az összes emberi betegségtípus közül (körülbelül a felnőtt lakosság felénél tapasztalhatók az ínybetegségek jelei) - és az általános betegségek közötti összefüggések vizsgálata nem teljesen új keletű, és a bizonyítékok egyre csak halmozódnak, mondta dr. Walter Cohen, a pennsylvaniai orvostudományi egyetem tanácsadója.

"Elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor a kutatások közelebb hozzák egymáshoz az orvostudományt és a fogászatot, akkora adatmennyiséget felmutatva, ami meggyőzi mind az orvosokat, mind a fogászokat, de mindenekelőtt a betegeinket," mondta dr. Cohen.

Dr. Cohen szükségesnek érzi, hogy az orvosok ne csak egyszerűen "keresztül nézzenek" a szájüregen, hogy a belsőbb szerveket tanulmányozhassák, és hogy a fogorvosok, a fogakon és ínyeken kívül, többet tudjanak az általános betegségekről.

A vizsgálatok kimutatták, például, hogy:

  • Azok a baktériumok, amelyek fogínybetegségeket okozzák, vérrögöket okozhatnak, amelyek szívinfarktust és stroke-ot idézhetnek elő.
  • Diabéteszes betegek esetében ha lecsökkentik vagy megszüntetik a szájüreg fertőzöttségét, csökkenthető a szükséges inzulin mennyisége.
  • Bármilyen fertőzés, beleértve a szájüregi fertőzéseket is, visszavetheti a magzat növekedését. Egy mostanában készített tanulmány feltételezi, hogy az anyák ínyproblémái számos olyan alacsony súlyú koraszüléses esetért tehetők felelőssé, amely esetekben semmi más magyarázatot nem találtak a korai szülésre.

Az idevágó tanulmányok gyűjteményét egy olyan szimpózium után adták ki, ahol az Egyesült Államok kutatói számoltak be eredményeikről. A találkozót a piscataway-i Colgate-PalmoliveTechnology Center szponzorálta.

Megjelent: Fort Worth Star-Telegram

fogínybetegség, fogászat, szájüreg, fertőzöttsége

2002-07-31 21:51:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop