Hirdetés

A műfogsor nanokristályoktól lesz szikrázóan fehér

A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek voltak, mint a természetes fogak, ám német üvegtechnikusok olyan anyagot készítettek, mely nanokristályok segítségével minden szempontból ugyanolyan, mint a valódi, egészséges emberi fog.

fogászat, műfogsor |

MTI Hírek 2012 ;9 | Matos, L.

A testünkben lévő legkeményebb anyag a fogzománc, amelyet hatalmas erőhatás ér a rágás során. Ugyanennek van kitéve a műfogsor is. Christian Rüssel és munkatársai a Jénai Egyetem Otto Schrott Üvegkémiai Intézetében olyan üvegkerámiát készítettek, amely nem csak olyan erős, kemény, mint az ép fogfelszin, de külső megjelenésében is megfelel az emberi fogazatnak. Kutatásaik eredményeit a Journal of Biomedical Materials című folyóirat közölte.

Az üvegkerámia magnéziumból, aluminiumból és szilikon-oxidból készül. "Sikerült ötször keményebb anyagot létrehoznunk, mint a ma használt fogászati kerámiák" - mondta Rüssel. Ebben az esetben viszont nem elég az anyag keménysége, hanem optikai tulajdonságaiban is egyeznie kell a természetes fogfelszínnel.

A kutatóknak különleges hőmérsékleti kezelést kellett kidolgozniuk. Az alapanyagot először 1500 Celsius-fokon megolvasztják, majd lehűtik és földarabolják. Az üveget ismét fölforrósítják, majd megint lehűtik. Ezt követően nanokristályokat hoznak létre pontosan ezerfokos hőmérsékleten. "A teljes folyamat gondos végrehajtása szükséges a kristályosodás létrejöttéhez" - hangsúlyozza a munkacsoport vezetője.

A túlságosan kristályos szerkezet szórja a fényt, felszíne olyan mint a vakolat. A kutatók szerint a titok nyitja a nanokristályok kialakulása. Ezeknek a nagysága legfeljebb 100 nanométer (a nanométer a méter ezermilliomod része). "Ezek túlságosan kicsik ahhoz, hogy szórják a fényt, ezért ez a kerámia olyan áttetsző, mint a természetes fog" - közölte Rüssel professzor.

A munkacsoport tisztában van azzal, hogy még sok kutatásra, klinikai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ebből az új anyagból műfogsorok készülhessenek.
fogászat, műfogsor

2012-01-19 09:14:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop