A sport- és energiaitalok tönkreteszik a fogzománcot

A sport- és energiaitalok egyre növekvő népszerűsége új egészségügyi problémát jelent: károsítják a fogzománcot. A kutatókat aggasztja, hogy ezek a termékek főleg a fiatalok körében elterjedtek.

sport, energiaital, fogzománc, fogszuvasodás | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A fiatalok abban a hiszemben fogyasztják ezeket az italokat, hogy így fokozni tudják a teljesítményüket, és azt hiszik, hogy ezek „egészségesebbek, mint az üdítők” – mondja a vizsgálat vezetője. – A vizsgáltak többségét meghökkenti, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztásával lényegében savban fürdetik a fogaikat.

A kutatók 13 sportital és 9 energiaital savszintjét vizsgálták. Megállapították, hogy a savszint márkánként és azon belül is ízenként változhat. A próba során emberi fogzománcot áztattak az italokban 15 percen át, majd mesterséges emberi nyálban tartották 2 órán át. Ezt a ciklust ismételték napi 4 alkalommal 5 napon keresztül, a köztes időkben friss mesterséges nyálban tárolták a zománcmintákat.

Kiderült, hogy a károsodás már 5 nap után kimutatható volt, és hogy az energiaitalok kétszer olyan károsnak bizonyultak ebből a szempontból, mint a sportitalok.

Mivel a fiatalok 30-50 százaléka fogyaszt rendszeresen sport- vagy energiaitalt, a kutatók szerint fontos ismerni a veszélyeket. A fogzománc károsodása visszafordíthatatlan folyamat, emiatt pedig nő a fogszuvasodási hajlam.
| sport, energiaital, fogzománc, fogszuvasodás
2012-08-29 08:38:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop