A vörös áfonyalé véd a fogszuvasodástól

Amerikai kutatók megállapították, hogy a vörös áfonya leve megakadályozza, hogy a szuvasodást okozó baktériumok megtapadjanak a fogakon. A vörös áfonya levében van egy olyan hatóanyag, ami megbénítja a fog romlásában részt vevő kórokozókat.

áfonya | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az már eddig is tudták, hogy a vörös áfonya megelőzi a húgyúti fertőzéseket, mert meggátolja, hogy a kórokozók a hólyag falához tapadjanak. Elképzelhető, hogy ugyanez a folyamat játszódik le a szájüregben is, ahol a baktériumok adhéziós molekulák segítségével tapadnak a fogakhoz.

Még mielőtt nagy mennyiségben fogyasztanánk az áfonyaszörpöt vagy a lekvárt, ne feledjük, hogy ezek a feldolgozott termékek mind tartalmaznak cukrot, a tanulmány megállapításai pedig a gyümölcs levére vonatkoznak. A tudósok következő lépésként el akarják különíteni az áfonya szuvasodásgátló hatóanyagát, hogy ezt később fogkrémekhez és szájvizekhez lehessen adalékanyagként alkalmazni. Addig is, mossunk gyakran fogat, korlátozzuk a cukros ételek fogyasztását, és járjunk rendszeresen fogorvoshoz, ajánlják a kutatók.

WebMD
| áfonya
2005-12-01 17:36:42
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop