Az eszközzel percek alatt elkészül a műfog

Műfogsor, koronák, hidak rövidesen a fogorvosi rendelőben, helyben készülnek el.

fogorvos, műfog, kerámia, Siemens, műfog | The New York Times Health News Service   Medincorp | Giunessy, P.

A Siemens a CEREC2 készüléket fejlesztette ki, amely automatizálja a mértékvételt és kerámia protéziseket készít.

A fogorvosok évek óta készítenek koronákat és műfogakat kerámiából, mert az anyag nem mérgező, kemény és fehér. A kerámia vagy műanyag protézisek illesztése azonban több fájdalmas kezelést tesz szükségessége és a fogorvos jártasságát próbára teszi.

A fogtechnikai laboratóriumok a fogpótlást a fogorvos által vett lenyomat alapján készíti el.

A Siemens rendszere a számítógép által vezérelt scanner segítségével kiválaszthatja a műfog kívánt formáját, ezután a készülék kerámia blokkból kicsiszolja a műfogat. A scanner lézersugarat használ, mint egyenlő távolságra elhelyezett pontok rácsszerkezetét. A rács a fogak körül eltorzul, attól függően, milyen távolságra vannak a fényforrástól. A fog eltorzult képét kamera veszi fel, melyből a számítógép 3-D képet készít.

A számítógép rendszer ezután összeveti a sérült fogat a modellel. A Siemens "szótárat" készített a fogak alakjáról a darmstadti Frauenhofer komputergrafikai kutatóintézet segítségével. A kiválasztott modellt egy szoftver rutin sorozat a beteg fogához alakítja.

Az adatok ezután az esztergához kerülnek, amely tökéletesen illeszkedő pótlást készít. A Siemens szóvivője szerint az egész művelet 20 percet vesz igénybe.

Chris Coates, a British Dental Association részéről így nyilatkozott: " A jobb felszerelés és technikák megkönnyítik a fogorvos dolgát és könnyebb lesz a betegeknek is." Az új felszerelés Nagy Britanniában már idén kapható lesz.

Megjelent: New Scientist

| fogorvos, műfog, kerámia, Siemens
2002-07-31 18:37:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop