Az újkőkori "fogorvosok" méhviasszal tömhették be a lyukas fogakat

Az újkőkori "fogorvosok" méhviasszal tömhették be a lyukas fogakat, legalábbis erről tanúskodik az a 6500 éves állkapocslelet, amely Szlovéniában, Trieszt közelében került napvilágra.

fogszuvasodás, lyukas fog, méhviasz, lyukas fog | MTI Hírek 2012 ;9
A neolitikumi "fogorvosi praktikákról" a PLoS ONE legújabb számában jelentették meg tanulmányukat olasz és szlovén kutatók.

A tudóscsoport Federico Bernardini és Claudio Tuniz, az olaszországi Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Kutatóközpont kutatóinak irányításával, valamint a trieszti részecskegyorsító (Sincrotrone Trieste) munkatársaival együttműködve vizsgálta meg az állkapocscsontot a foggal, amelyben méhviasztömés maradványait fedezték fel - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120919190920.htm).

A méhviaszt az egyén halála körül alkalmazták. A tudósoknak nem sikerült kideríteniük, hogy a "kezelés" röviddel az illető elhunyta előtt, vagy után történt, mindazonáltal úgy vélik, hogy amennyiben a halál beállta előtt alkalmazták a méhviaszt, ezzel a fogzománc és dentin (fogállomány) függőleges repedése okozta fájdalmat kívánták enyhíteni.

Mint Claudio Tuniz rámutat, a súlyos fogkárosodás nagy valószínűséggel nem a táplálkozással függhetett össze, a neolitikumban az asszonyok például fogsorukat is "bevetették" szövés közben.

Kevés a prehistorikus "foggyógyászatra" utaló bizonyíték, így a 6500 éves szlovéniai állkapocslelet újabb adalékokkal szolgál az őskori "doktori" praktikákról.

"A fogkezelés legrégebbi ismert európai esetéről és a legkorábbi gyógyászati-tüneti tömésről van szó" - hangsúlyozta Federico Bernardini.
| fogszuvasodás, lyukas fog, méhviasz
2012-09-20 13:55:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop