Fogászati lézerek - a legjobb megoldás?

Glenn Gustafson 56 éves bostoni férfi, aki egy country clubot működtet. Egészen eddig szinte kimondhatatlanul rettegett a fogorvostól. Hetekig tartott, amíg időpontot mertem kérni, mondta Gustafson, akinek fóbiájában az amerikaiak 7-10 százaléka osztozik. És amikor nagy nehezen elhatározta magát, mire a rendelőbe ért, valóságos idegroncsként lépett be az ajtón. Ennek most már vége.

lézer, fogászati, lézerek, FDA, Premier, laser, Systems, BioLase, Technology | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

Gustafson volt az egyike azon betegeknek, akiknek lyukas fogát a hagyományos fúró helyett lézerrel kezelték. A beteg mintha ki lenne cserélve: "Nem éreztem semmit. És nem volt semmi Novocain... nagyszerű érzés." Azért odáig valószínűleg soha nem jutunk el, hogy a fogorvosnál töltött időt nagyszerű szórakozásnak tartsuk, de az egyre több új felfedezésnek köszönhetően a kezelések egyre kevésbé fájdalmasak, bár egyre drágábbak is.

Az FDA tavaly májusban engedélyezte az első fogászati lézert, amelyet a Premier Laser Systems gyárt a fogszuvasodás kezelésére. Bár fogászati lézereket már vagy 10 éve használnak a finomabb szövetek, pl. az íny felvágására, amikor az FDA engedélyezte a Premier lézerét, egy sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy "a lézeres fogászat a XXI. század tudománya." Egy másik kaliforniai cég, a BioLase Technology egy hasonló termék kifejlesztésével foglalkozik, és szeretne versenyt teremteni a piacon.

A lézerben azonos hullámhosszú fénysugarakat gyűjtenek össze, és ezeket nagyon szűken fókuszálják. A lézerfény energiája rendkívül gyorsan elpárologtatja a vizet a fog szuvasodó részeiről, és ezzel mikroszkópikus robbanásokat idéz elő. A tudósok úgy vélik, hogy mivel a szuvasodó fogszövet az egészségesnél több vizet tartalmaz, a lézer szelektíven hat, tehát elsősorban a szuvas részeken párologtatja el a vizet.

A Premier lézeres készülékéből eddig csupán 60 darabot adtak el az Egyesült Államokban. A készülék ára 45000 dollár, ezért az így kezelt betegek a hagyományosnál 50 százalékkal többet fizetnek, tudtuk meg dr. James M. Steintől, aki szintén az új lézerrel dolgozik. De az olyan betegeknek, mint Gustafson, ez nem sokat számít. Nem éreznek fájdalmat, ezért "nincs injekció, nincs szorongás, és nem kell a fúró borzasztó hangját hallgatni," mondta dr. Stein, aki praxisa mellett a Harvardon is tanít.

Az FDA által ellenőrzött klinikai kísérletben 500 fogszuvasodásban szenvedő betegt kezeltek lézerrel, és azt állapították meg, hogy a fogideget és a fog vérellátását semmiféle károsodást sem érte. Egy másik, 125 részvevős vizsgálat során az erbium-YAG lézert tesztelték, és itt sem találtak károsodásokat, ugyanakkor a lézer ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a hagyományos fúró. Dr. G. Lynn Powell, a Salt Lake City-i Utah Egyetem lézerkutatója egy telefoninterjúban elmondta, hogy a lézeres kezeléshez a betegek kevesebb mint 3 százaléka kért érzéstelenítést, míg a hagyományos eljárásoknál az anesztéziát rutinszerűen alkalmazzák.

Sok fogorvos - és testületük, az American Dental Association - azonban még nincs meggyőzve. "Vannak még fenntartásaink," mondta dr. Dan Meyer, a szakmai társaság munkatársa, például az, hogy a lézer égési sérüléseket okozhat az érzékeny belső fogbélben, a pulpában, annak ellenére, hogy egy beépített vízspray gondoskodik a hűtésről. A lézernél emellett nincs meg az az érzés, amelyet a fogorvos a nagysebességű fúróknál tapasztalt. A hagyományos fúrónál a gép "visszajelez", az orvos a kezében érzni, hogyan halad előre. "Természetesn optimisták nagyunk," jelentette ki dr. Meyer, ám a lézer mégsem kapott egyértelmű támogatást az ADA berkeiben.

Dr. Harvey Wigdor, a chicagói Ravenswood Kórház fogorvosa szintén szkeptikus. Az ebrium-YAG lézer szerinte "soha nem fogja helyettesíteni a fúrót," mert az energiája kicsi, nem távolítja el megfelelő mértékben a lerakódásokat, és csak a kisméretű lyukaknál használható kielégítő módon.

Saját kutatásai alapján dr. Wigdor nem ért egyet azzal, hogy a lézer károsíthatja a pulpát. Azzal viszont vitatkozik, hogy a lézeres kezelés fájdalommentes lenne, mert szerinte azok a lyukak, amelyeknél a lézert használták, felszínesek, így a fúróval sem éreztek volna fájdalmat a betegek. Dr. Wigdor ugyanakkor elismeri, hogy a lézer energiája segít elpusztítani a baktériumokat a szájüregben. A lézer használata közben viszont "káros toxinok, füstök és fémolvadékok" keletkezhetnek, amennyiben régi tömések eltávolításához használják. "Nem látom értelmét a lézer használatának, ha a kezelés egy részében amúgyis nagysebességű fúrót kell alkalmazni, például az ezüsttömések eltávolításához".

Svédországban eközben egy új zselét fejlesztettek ki, a Carisolvot, amely fájdalommentesen feloldja a fogszuvasodást. Az American Dental Association tudományos tanácsának elnöke szerint a zselé "ígéretes újításnak tűnik, de még meg kell várnunk a további adatokat". A Carisolv három aminosav keveréke nátrium hipoklorittal, ami csekély fájdalom mellett oldja meg a problémát, tudtuk meg Irene Hermanntól, a gothenburgi MediTeam kutatójától. "Egyes esetekben, például ha a lyuk két fog között található, vagy egy rég tömés alatt, akkor fúrót is kell használni, mert a zselé a régi töméseken nem hatásos," jelentette ki.

Az American Dental Association viszont nem tartja jónak, hogy a zselé nem minden szuvasodást távolít el, és hogy előforulhat, hogy irritálja a foggyökeret. Egy évtizeddel ezelőtt megjelent a piacon egy hasonlóan ígéretes zselé, a Caridex, de az sem bizonyult jó megoldásnak. A svéd kutatók szerint a Carisolv sokkal hatásosabb elődjénél.

Egy jótanács: óvakodjunk mindentől, ami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. És ha mégis az új módszer mellett döntünk, kérdezzük meg a fogorvosunkat, hogy mennyire jártas az új készülék vagy eljárás használatában, és beszéljünk olyan betegekkel is, akik már átestek a kezelésen.

Megjelent: The Boston Globe

| lézer, fogászati, lézerek, FDA, Premier, Laser, Systems, BioLase, Technology
2002-07-31 19:38:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop