Fognyűvő gombák
Ez idáig a fogorvosok azt gondolták, hogy a fogszuvasodás csak bakteriális eredetű lehet. A sokak szájüregéből kimutatható gombákat csupán másodlagos károsítóknak tartották. Azt feltételezték, hogy ezek csak azután látnak munkához, amikor már egy károsodott fogba befészkelték magukat, és ott elszaporodtak... Ebben azonban már sok gyermekfogász nem hisz többé.
De vajon hogyan magyarázható, hogy az élesztőgombák különösen gyakran fordulnak elő kisgyermekek fogaiban?
Az élesztőgombák módfelett kedvelik a maláta (maltóz) és a szőlőcukrot (glükóz), tehát azon cukorfajtákat, amelyek igen gyakran előfordulnak a gyermekeknek szánt élelmiszerekben. Az élesztőgombák egyébként különösen erősen tapadnak meg a fogakon, kiváltképp a mély, szuvas lyukakban. Habár a baktériumok a szájüregben mindig számbeli fölényben vannak, cukorátalakító képességük mégis messze elmarad a gombákétól: utóbbiak ugyanis azonos idő alatt százszor hatékonyabbak ezen a téren! Emiatt sokkal veszélyesebbek is. Ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük gyermekünk szájgombásodását, a fogszuvasodást.
De mit is tehetünk a megelőzés érdekében?
Például azt, hogy nem adunk túl sok édességet és agyoncukrozott ételeket, italokat a picinek. Emellett idejében kezdjük el az életkoruknak megfelelő szájápolást is.És még valami: rendszeresen vigyük a gyereket fogorvoshoz, ne csak akkor keressük fel, amikor már baj van, és fáj a baba foga.
2002-07-25 11:48:15