Hirdetés

Fognyűvő gombák

Ez idáig a fogorvosok azt gondolták, hogy a fogszuvasodás csak bakteriális eredetű lehet. A sokak szájüregéből kimutatható gombákat csupán másodlagos károsítóknak tartották. Azt feltételezték, hogy ezek csak azután látnak munkához, amikor már egy károsodott fogba befészkelték magukat, és ott elszaporodtak... Ebben azonban már sok gyermekfogász nem hisz többé.

fogszúvasodás, fog, gomba |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

Több fogásznak ugyanis feltűnt, hogy a fogszuvasodásos gyermekek fogsora és nyelve szinte mindig vastagon lepedékes az élesztőgombáktól (Candida albicans). Azoknál a gyermekeknél azonban, akiknek a fogai makkegészségesek, ilyen gombák szinte sohasem mutathatók ki. A vizsgálatok bebizonyították, hogy maguk a gombák is képesek mindazt megtenni - fogszuvasodást, ínygyulladást okozni -, amit eddig csak a baktériumoknak tulajdonítottak. A cukrot savvá alakítják, ezáltal a szájüreg pH-ja a kritikus 5,7-es érték alá süllyed. A 6,5-7,5 közötti pH-érték még nem veszélyes a fogszuvasodás szempontjából!

De vajon hogyan magyarázható, hogy az élesztőgombák különösen gyakran fordulnak elő kisgyermekek fogaiban?

Az élesztőgombák módfelett kedvelik a maláta (maltóz) és a szőlőcukrot (glükóz), tehát azon cukorfajtákat, amelyek igen gyakran előfordulnak a gyermekeknek szánt élelmiszerekben. Az élesztőgombák egyébként különösen erősen tapadnak meg a fogakon, kiváltképp a mély, szuvas lyukakban. Habár a baktériumok a szájüregben mindig számbeli fölényben vannak, cukorátalakító képességük mégis messze elmarad a gombákétól: utóbbiak ugyanis azonos idő alatt százszor hatékonyabbak ezen a téren! Emiatt sokkal veszélyesebbek is. Ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük gyermekünk szájgombásodását, a fogszuvasodást.

De mit is tehetünk a megelőzés érdekében?

Például azt, hogy nem adunk túl sok édességet és agyoncukrozott ételeket, italokat a picinek. Emellett idejében kezdjük el az életkoruknak megfelelő szájápolást is.És még valami: rendszeresen vigyük a gyereket fogorvoshoz, ne csak akkor keressük fel, amikor már baj van, és fáj a baba foga.

fogszúvasodás, fog, gomba

2002-07-25 11:48:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop