Fogzománc- jobb mint az eredeti

Kínai kutatók laboratóriumban állítottak elő fogzománcot, az emberi szervezet legkeményebb anyagát – és még keményebbé és törésbiztosabbá tették, amint arról a Science beszámol.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A zománc 98%-ban hidroxiapatitból áll, ugyanabból az anyagból készül, mint a csont. A fogzománc különlegessége, hogy a hidroxiapatit nanoszálakká alakul, amelyek gyufaszálakként hevernek egymás mellett egy dobozban.

És ahogy egyetlen gyufaszál is könnyen eltörik, de egy köteg kibírja a hajlítási kísérleteket, a nanoszálas kötegek adják a fogzománc nagy keménységét. Ugyanakkor megmarad egy bizonyos rugalmasság, ami megvédi a zománcot a repedéstől.

A Hewei Zhao, a Pekingi Beihang Egyetem munkatársa és munkatársai által kifejlesztett fogzománc szintén hidroxiapatit nanoszálakból áll, amelyek ugyanúgy vannak elrendezve, mint a természetes fogzománcban.

A természetes fogban magnézium-szubsztituált amorf kalcium-foszfátból áll. A kínai mérnökök cirkónium (IV)-oxidot használnak, amelyet a fogak előállításához is használnak. A kutatóknak a nanoszálak tipikus kötegszerű elrendezését is sikerült elérniük.

A csapat különböző változatokkal kísérletezett. Végül létrehoztak egy olyan mesterséges fogzománcot, amely egyszerre ötvözi a nagy merevséget, keménységet és szilárdságot a természetes fogzománc tulajdonságait felülmúló rugalmassággal és szívóssággal.

Az anyag különböző formájúvá alakítható, így fogkoronaként is használható. Ezzel kapcsolatban azonban még nem állnak rendelkezésre klinikai tapasztalatok.

| fogzománc, fogpótlás
2022-02-12 14:04:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop