Gingivitis – A fogínyvérzés okozója és otthoni kezelése

Sokakkal fordult már elő, hogy a fogmosást vagy a fogselyem használatát követően fogínyük vérzésnek indult. Nem sok vérre kell itt gondolni, de már egy egész kis mennyiség is aggasztó lehet. Ha rendszeresen tapasztalunk fogínyvérzést fogmosás vagy fogselymezés után, akkor érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni – meglehet, hogy szimplán csak túl erősen használjuk a fogkefét, de az is elképzelhető, hogy a vérzés oka a kezdődő fogínybetegség.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

Szerencsére, ha időben felismerik, a gingivitis viszonylag könnyedén kezelhető és megszüntethető.

 Mi az a gingivitis?

A gingivitis a fogínybetegség enyhébb stádiuma, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni. A gingivitist a fogakon a felgyülemlő lepedék okozza, tünetei pedig a fogíny pirosodása, irritációja és felduzzadása.

Ha nem kezelik időben, a gingivitis súlyosabb stádiumba lép át – ez az úgynevezett periodontitis, amely visszafordíthatatlan károkat tehet az ember fogaiban és fogínyében.

Amennyiben a fogorvos egy vizsgálat során felfigyel a gingivitis jeleire, vagy a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor nem kell mindjárt pánikba esni – a fogínybetegség ezen enyhébb formája megfelelő kezeléssel megszüntethető.

 A fogínyvérzés szakorvosi kezelése

A fogászati vizsgálat során a fogorvos ellenőrzi a fogak, az állkapocs és az esetleges fogpótlások (koronák, tömések stb.) állapotát, és megállapítja, hogy vannak-e olyan tényezők, amelyek gátolhatják a pácienst a fogak alapos tisztításában. Ha ilyen problémák állnak fenn, a fogorvos javaslatot tesz majd a szükséges kezelésükre.

A fogorvos továbbá a fogíny visszahúzódását is ellenőrzi majd, ami szintén a fogínybetegség tünetei közé tartozik. Ezt a vizsgálatot a későbbi időpontok során is elvégzi, hiszen csak így állapíthatja meg, hogy történt-e változás a legutóbbi alkalom óta.

A páciens ezen kívül javaslatokat is kap majd a helyes fogtisztítással kapcsolatban, hogy otthon is megfelelően karban tudja tartani fogait és fogínyét. A fogínybetegség kezeléséhez több vizsgálatra is szükség lesz.

A fogínyvérzés megelőzése érdekében a legjobb, ha rendszeresen eljárunk fogászati konzultációra, ahol a fogorvos ellenőrzi fogai és ínye állapotát is. Így elkerülhetők további fogászati problémák, valamint az esetleges betegségek kezelését mielőbb megkezdheti a fogorvos.

A fogínyvérzés otthoni kezelése

Fontos, hogy az eddiginél alaposabban mossuk fogainkat, és szükség esetén gyakrabban is. Kövessük a fogorvos utasításait, hiszen egy jó fogtisztítási rutin rengeteget segíthet nem csupán a gingivitis megszüntetésében, hanem az egyéb problémák megelőzésében is.

A fogmosáshoz puhaszálú fogkefét használjunk (naponta legalább két alkalommal), és ne feledkezzünk meg a fogak közötti hézagok tisztításáról sem, amihez fogselymet érdemes használni.

Ügyeljünk továbbá étrendünkre is. Az tápláló élelmiszerek fogínyünket is megerősítik, ehhez azonban vissza kell vennünk a kevésbé egészséges opciók (cukros, feldolgozott élelmiszerek, édességek stb.) fogyasztásából.

Figyelnünk kell a stresszre. A szorongás rossz hatással van az ember szájának egészségére – a stressz például gyulladásokhoz vezet a szervezetben, illetve csökkenti az immunrendszer hatékonyságát is. Az ember teste ilyenkor nehezebben áll ellen a különböző fertőzéseknek. A tartós stressz mindemellett csökkenti a motivációnkat, hogy vigyázzunk a szervezetünkre, például ritkábban mosunk fogat.

Kerüljük a dohányzást is, ami bizonyítottan káros az egészségre. Akárcsak a stressz, a dohányzás is elgyengíti az ember immunrendszerét, így védtelenebbé teszi a fogínyt a fertőzésekkel szemben.

| fogyínysorvadás, gingivitis, fogínygyulladás
2023-02-03 16:33:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop