Immundiagnosztika fogínybetegségekben

Bizonyos antitestek jelenléte jelezheti, hogyan reagálnak a páciensek a fogínybetegség kezelésére, állítják michigani kutatók.

fogínybetegség, diagnosztika, antitest | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Az antitest megjelenését a HtpG nevű fehérje váltja ki, melyet a fogínybetegségekért leggyakrabban felelős Porphyromonas gingivalis nevű baktérium termel. Az antitest esetleg oltóanyagként is szóba jöhet, mondják a kutatók.

A kutatók felfedezték, hogy a HtpG antitest sokkal kisebb mennyiségben van jelen a fogínybetegségben szenvedőknél, és sokkal nagyobb koncentrációban az egészségeseknél. Általában a betegeknél szokott megemelkedni az antitestszint, mert ezek segítenek a betegség elleni küzdelemben, náluk azonban ezek az antitestek nem védő hatásúak. Olyan ez, mintha valaki nem a megfelelő influenzavírus-törzs ellen kapna oltást.

Az egészségeseknél magas az antitestszint, és ez a baktérium megfelelő részére hat. A HtpG antitestek nemcsak nagyobb mennyiségben voltak jelen az egészségesebb fogínnyel rendelkezőknél, de ezek a betegek jobban is reagáltak a kezelésekre.

– Egy olyan eszköz van a kezünkben, amelynek segítségével megmondhatjuk, hogyan fog a beteg reagálni a kezelésre – mondta a szerző. Közegészségügyi szempontból nagyon fontos, hogy azonosítani lehessen azokat a betegeket, akik a kezelésre jól reagálnak.

Ez a felfedezés hosszú távon korai kezeléshez vezethet, melyet a fogínybetegségek megelőzéseként lehet végezni.

| fogínybetegség, diagnosztika, antitest
2008-04-28 11:16:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop