Ki lehet alkalmas az implantációra?

Röviden úgy mondhatnánk, hogy aki foghúzásra alkalmas, az alkalmas implantációra is. De mivel a foghúzás sem végezhető el azonnal mindenkinél, nézzük kicsit részletesebben.

implantáció, beültetés, fogpótlás | InforMed Hírek14   InforMed | Csák, Cs.

Ki lehet alkalmas az implantációra?

Az ellenjavallatok általában már az első betegvizsgálatnál kiderülnek. A pácienstől felvesszük a kórelőzményt, kikérdezzük, milyen előző betegségei voltak, jelenleg kezelés alatt áll-e.

Nézzük meg, milyen betegségek-betegségcsoportok befolyásolják az implantációt:

1. Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők (lezajlott infarktus, magas vérnyomás stb.) hajlamosabbak a komplikációkra stresszhelyzetben, márpedig egy egyszerű foghúzás is ilyen stresszhelyzetet jelent. Ezért a beavatkozást a kezelőorvossal előzőleg megbeszélve, ha szükséges, kiegészítő gyógyszerelés mellett végezzük el.

2. A légzőszervi betegségek a mindennapos életet is megnehezíthetik (hörghurut, tüdőtágulat, tüdődaganat stb.), valamint növelik a műtéti kockázatot. A fogászati implantációt befolyásoló tényezők

3. Idegrendszeri betegségek közül elsősorban az epilepszia jön szóba. Amennyiben gyógyszeresen jól karbantartott, rendszeresen ellenőrzött betegről van szó, megfelelő gyógyszeres előkészítéssel elvégezhető a beavatkozás. Antidepresszív kezelés alatt állóknak nem javasolt az implantáció!

4. A hormonháztartással kapcsolatos betegségeknél, például a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők érzékenyebbek lehetnek az érzéstelenítőkre, nyugtatókra. A mellékpajzsmirigy működési zavara a csontképzést, ezáltal az implantátum beépülését befolyásolhatja. A mellékvese betegségei közül a Cushing-szindrómás betegekre a rossz gyógyulási hajlam, valamint a fertőzésekre való fogékonyság jellemző.

5. Az emésztőrendszeri betegségek közül a fekélybetegség stresszérzékenységre utal. Májbetegség esetén véralvadási zavar, valamint a csökkent fehérjetermelés miatt lassult sebgyógyulás várható.

6. Az anyagcsere-betegségek közül ellenjavallatot képez a nem kezelt cukorbetegség, az elhúzódó sebgyógyulás és a fertőzésre való hajlam miatt. A kezelt, jól beállított, rendszeresen ellenőrzött cukorbetegség nem jelent ellenjavallatot.

7. A vérképzőszervi betegségek közül a leukémia minden formája abszolút ellenjavallatot képez. Véralvadás-gátlót szedő betegnél szintén nem végezhető implantáció!

8. Rosszindulatú daganatok esetén a gyógyult pácienseknél nem, de a kezelés alatt állóknál (sugárkezelés, citosztatikus kezelés) ellenjavallt a műtét.

A terhesség ellenjavallatot képez, azon egyszerű ok miatt, hogy a terhesség ideje alatt minden halasztható beavatkozást kerülni kell, és majd a szülés után kell elvégezni. Nem javasoljuk az implantációt alkoholistáknál, de mértéktelen dohányosoknál is mérlegelni kell a műtétet, mert az implantáció sikerét nagyon hátrányosan befolyásolja. Helyi ellenjavallatot képez az implantáció területén történt 5 éven belüli sugárkezelés, valamint ha az adott területen a csont nem megfelelő, és sebészileg nem is korrigálható.

A páciens kora nem jelent ellenjavallatot, akár 80 év felett is végezhető implantáció, ha a beteg alkalmas rá.

| implantáció, beültetés, fogpótlás
2016-02-19 21:10:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop