Kommentár: implantátumok a hiányzó fogak helyett

Ha baleset vagy betegség miatt elveszett egy fogunk, a fogorvos valószínűleg implantátumot fog javasolni. A fogbeültetés örök és biztos megoldás a hiányzó fogak helyett.

implantátum, fogbeültetés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rose, S. T.

Az implantátum voltaképpen egy műfog, amelyet közvetlenül az állkapocshoz rögzítenek. Implantátumokkal egy vagy több fogat is helyettesíteni lehet, sőt, további, örök vagy kivehető pótlások alapja is lehet. Az American Dental Association (ADA) felmérése szerint az elmúlt 10 évben az Egyesült Államokban megháromszorozódott a fogbeültetések száma.

Az ADA állásfoglalása szerint két biztonságos eljárás van: az endoszteális és a szubperioszteális.

Az endoszteális implantátumot közvetlenül az állkapocscsontba helyezik. Az implantátumot sebészileg rögzítik a csonthoz, felületét különleges anyaggal vonják be, amely elősegíti a csont és az implantátum felületének összetapadását. A beépülési folyamat 3-6 hónapig tart. A műfogat ezután a fogsorhoz is rögzítik.

A szubperioszteális implantátum egy, az állkapocs csont felületéhez kapcsolódó fémlapocskához rögzül. A fémlapocskából kis csapok állnak ki, amelyek túlérnek az ínyen: ehhez illesztik az implantátumot.

A műfogbeültetésre váró betegnek jó egészségi állapotban kell lennie; az ínye, az állkapcsa megfelelő állapotban alkalmas csak az implantációra. A műveletet fogorvos vagy szájsebész végezheti.

Ha implantátumra van szükségünk, alaposan beszéljük meg a dolgot a fogorvosunkkal. Ha további tájékoztatásra van szükségünk, felkereshetjük az ADA honlapját is a https://www.ada.org címen.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| implantátum, fogbeültetés
2002-08-01 00:03:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop