Mégsem ártalmas az amalgám tömés

Az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerügyi hivatala, az FDA 34 ide vonatkozó tanulmány áttekintése után úgy nyilatkozott, hogy nincs bennük „jelentős új információ”, amely megváltoztatná korábbi álláspontját, miszerint a higanyt is tartalámmazó amalgámtömések nem ártalmasak.

amalgam | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az amalgámtömést ellenző fogyasztóvédő csoportok vitatják az FDA állásfoglalását, és kérvényt szándékoznak beterjeszteni az FDA-hoz az amalgámtömés készítését tiltsák be terhes nőknél.

Az amalgámtömés 50 százaléka higany, tartalmaz ezen kívül még ezüstöt, rezet és ónt is. A fogorvosok az 1800-as évek óta használják, ma emberek tízmilliót kezelik ily módon. Az utóbbi időben alkalmazása némileg csökkent, mert sok fogorvos váltott át szintetikus gyantakompozitra, amelyet azért tartanak jobbnak, mert jobban igazodik a fog természetes színéhez.

Az amalgámtömés esetében rágáskor és fogmosáskor higanygőz szabadul fel. A higany általában jelentős mennyiségben állandó károsodást okozhat az agyban és a vesékben, különösen érzékenyek a higanyszennyeződésre a magzatok és a gyermekek.

Minél több tömése van valakinek, annál magasabb a vérben, vizeletben és a szövetekben mért higanyszintje. Azonban még azoknál, akik több amalgámtöméssel rendelkeznek is, a higanyszint jóval a káros alatt marad.

– Ha jelentős bizonyíték lenne rá, hogy a fogászati amalgám veszélyezteti a betegek egészségét, azt tanácsolnánk a fogorvosoknak, hogy hagyjanak fel az alkalmazásával. A legjobb és legújabb tudományos irodalom azonban arra utal, hogy az amalgám biztonságos – írja dr. Ronald Zentz, az Amerikai Fogorvosok Szövetségének tudományos főigazgatója.

A két terület szakértői szerint a sclerosis multiplex és az Alzheimer-kór sincs összefüggésben a higanytömésekkel.

The Associated Press
| amalgám
2006-09-03 18:42:49
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop