Megtalálták a fogínybetegségek genetikai markerét

Első alkalommal sikerült azonosítani egy genetikai markert, amely a kutatók állítása szerint hatszorosára növeli a komoly ínybetegségek kialakulásának rizikóját.

marker, fogínybetegség, gen, genetika, genetikai marker | The New York Times Health News Service   Medincorp | Stenson, J.

Az erősen gyulladáskeltő marker a szakemberek szerint a népesség mintegy harmadában található meg.

A krónikus és komoly gyulladással járó súlyos ínybetegségek végső soron fogaink elveszítését is okozhatják.

"Első ízben sikerült olyan genetikai tényezőt találni, amely egy ennyire elterjedt, népbetegségnek számító problémáért felelős," kommentálta a felfedezést Kenneth Kornman, a San Antonio-i Medical Science Systems Inc. vezető kutatója.

A felfedezés segítségével valószínűleg ki lehet fejleszteni egy olyan genetikai tesztet, amellyel megállapítható az emberek ínybetegségre való hajlama, mondta Kornman. A veszélyeztetett csoport tagjait azután a betegség korai jeleinek észlelésekor alaposan meg kell vizsgálni, és ők azok, akiknek még jobban oda kell majd figyelniük fogaik és fogínyük tisztaságára, tette hozzá.

A tanulmány alapjául 134, enyhébb, átlagos és súlyos ínybántalomban szenvedő személy vizsgálata szolgált, és akiknek a betegsége a legelőrehaladottabb állapotban volt, azoknak nagy többségében kimutatható az IL-1B gén egyik variánsa.

A kutatók a vizsgálat eredményeit a Journal of Clinical Periodontology januári számában tették közzé.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| marker, fogínybetegség, gén, genetika, genetikai marker
2002-07-31 18:23:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop