Mikor kell javítani vagy pótolni a sérült fogakat?

Még ha szigorúan is ügyelünk szájunk egészségére (rendszeresen mossuk, fogselymet használunk és kerüljük a káros anyagok fogyasztását), olykor-olykor előfordulhatnak olyan kellemetlen balesetek, amelyek hirtelen tehetnek kárt fogainkban.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

 

Ha egy fog csak enyhe károkat szenved el, akkor általában egyszerű javítási beavatkozással orvosolható a probléma. Ha azonban súlyosabb sérülés történik, akkor más eljárásokra lehet szükség.

Attól függően, hogy milyen jellegű sérülést szenvedett el a fog, és hogy mi okozta a kárt, fogorvosa a legmegfelelőbb megoldást javasolja majd a lehetséges opciók közül. Hogy megértsük, miért hatékonyabbak bizonyos megoldások egyes helyzetekben, először nézzük meg, hogy hogyan is sérülhet meg egy fog.

Hogyan sérülhetnek meg a fogak?

Elég egy rossz lépés vagy egy sportbaleset, és fogaink egyetlen pillanat alatt eltörhetnek, megrepedhetnek, és egyéb károkat szenvedhetnek el. A kemény tárgyak okozta hirtelen traumák szintén sérüléseket okozhatnak mind a fogak, mind a száj egyéb részei számára. Súlyosabb esetekben a trauma ki is lökheti a fogat a helyéről, vagy törést okozhat az állkapocsban.

Más esetekben a fogakban keletkezett károk akár fogászati problémák következményei is lehetnek – ilyen például a fogszuvasodás is. Ha nem kezelik időben, a fogszuvasodás lyukakat és más súlyos károkat tehet a fogakban.

Sérülést okozhat továbbá, ha valaki tudatosan vagy tudat alatt rendszeresen csikorgatja a fogait. Az ebből származó súrlódás és az ilyenkor kifejtett nyomás kárt tehet a fogzománcban ott, ahol a fogak összeérnek.

Akármi is okozza őket, nagyon fontos, hogy minél előbb orvosi segítséget kérjünk sérült fogaink kezelésére. Minél tovább halogatjuk a kezeltetést, a sérülések annál súlyosabb fogászati problémákhoz vezethetnek a későbbiekben. 

Mikor elég javítani, és mikor kell pótolni a sérült fogakat?

Az enyhébb károkat (apró lepattanások, felületi kopás stb.) általában elég kijavítani, ha a fog szerkezete egyébként épségben van és elég erős, hogy a továbbiakban is használni lehessen. Az ilyen problémákat a fogorvosok többféle módszerrel is megoldhatják, hogy a sérült fog újra megfelelően működhessen.

Amennyiben a fog súlyosabb sérülést (mélyebb repedések, nagyobb lepattant részek, komolyabb fogszuvasodás) szenvedett el, és nem elég erős ahhoz, hogy a továbbiakban stabil alapot biztosítson egy javításra, akkor a fogorvos eltávolítja, és valamilyen pótfoggal helyettesíti azt. Erre különösen nagy szükség van akkor, ha a sérült fog a későbbiekben fájdalmat, fertőzéseket vagy egyéb problémákat okozna a páciens számára.

A fogsérülések persze nem csak súlyosak, vagy csak enyhék lehetnek, hanem egy tartományon mozognak e két véglet között. Éppen ezért fogorvosa a legmegfelelőbb megoldást javasolja majd az adott sérülés jellege és mértéke szerint.

A PureDental fogorvosai számos fogpótlási és fogjavítási lehetőséget nyújtanak személyre szabottan a sérülés mértékétől függően. Kérjen időpontot rendelőjükbe fogászati konzultációra és segítenek fogát újra esztétikussá és egészségessé varázsolni! Részletekért és időpontért kattintson az alábbi linkre: fogászati konzultáció!

Hogyan javíthatók a sérült fogak?

Ha a sérült fog még mindig stabilan a helyén van, és nagy része továbbra is ép és egészséges, akkor többféle módszerrel is javítható. Egy erős rögzítőanyag segítségével a legtöbb apró törés és repedés orvosolható. Ezt az anyagot a páciens fogainak színéhez igazítják, majd felviszik a sérült felületre.

A fogorvos ez után úgy formálja és alakítja a rögzítőanyagot, hogy az illeszkedjen a sérült fog hiányzó részébe. Ezt követően az anyagot egy speciális lámpával világítják meg, aminek hatására másodperceken belül megszilárdul. Ez után az anyag tovább alakítható (általában polírozással), hogy tökéletesen passzoljon a fog eredeti formájához, illetve, hogy harapás és beszéd közben sem zavarja a pácienst.

Egy másik lehetőség kerámia héjat felhelyezni a kívánt eredmények érdekében. Ezek a vékony héjak erős fogászati kerámia anyagból készülnek, és a fog külső felületére helyezik fel őket, egy sima felületű védőrétegként. Előfordulhat, hogy egyszerre több fogra is ilyen kerámia héj kerül fel, hogy egységes megjelenést nyújtsanak egymás mellett. Akárcsak a fogrögzítő anyagokét, a fogászati kerámiák színét is úgy alakítják ki, hogy illeszkedjen a páciens fogainak természetes árnyalatához.

Súlyosabb, de még javítható esetekben fogászati korona felhelyezésére lehet szükség. Ha a fog gyökere egészséges és sértetlen, akkor a fog látható felületének nagy része egy mesterséges koronával helyettesíthető, ami pontosan úgy néz ki, mint egy igazi fog. Ennek felhelyezéséhez a fog eredeti ép részét elő kell készíteni, ami általában preparálást jelent. A korona ez után egy erős fogászati ragasztóanyaggal rögzül a fogra.

Amennyiben fogorvosa úgy véli, hogy a fog egy javítással még menthető, általában érdemes ezt az opciót választani a fog cseréje helyett. Más esetekben azonban a teljes fog pótlására lehet szükség.

Hogyan pótolhatók a súlyosan sérült fogak?

Egy-egy sérült fog többféleképpen is pótolható. Az egyik leggyakoribb módszer egy fogászati híd behelyezése. A hidak hasonlóan rögzülnek a szájba, mint a koronák. Egy híd valójában egy pár fogászati korona, amelyeket pótfogak kötnek össze egymással. A két koronát a hiány melletti stabilis vagy szomszédos stabilis fogakra rögzítik, és a többi pótfog ezek között alkot egyfajta „hidat”.

Habár a hidak a leggyakrabban használt eszközök a fogak pótlására, a fogászati implantátumok számos jelentős előnyt nyújtanak velük szemben. A fogászati implantátumok lényegében olyan csavarok, amiket a fogorvos az állkapocsba ültet bele, és erre helyezi rá a pótfogat. Mivel a pótfog kötődik a csontozathoz, pontosan úgy működik és olyan stabil is, mint egy igazi fog.

A fogászati implantátumok legnagyobb előnye azonban, hogy segítenek elkerülni a csontritkulást, amit az állkapocsból hiányzó fogak idéznek elő. Emellett az implantátumok másik nagy előnye, hogy nem kell lecsiszolni ép fogakat, mint a fogkorona vagy foghíd esetén.

| fogak sérülése, fogpótlás
2022-08-03 18:18:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop