Mit lát a fogorvos?

A fogak és szájüreg állapota sokkal többet elárul az egészségről, mint gondolnánk. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, a szájüreg viszont az egészségi állapotot tükrözi.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.


A gyulladt vagy sorvadt fogíny, a fogszuvasodás, hiányzó fogak és más fog- és ínybetegségek súlyos egészségkárosodás jelei lehetnek, mint a szívbetegség, a diabétesz, a rák, a vitaminhiány, sőt, még a koraszülés kockázata is.

A szájüregi betegségek lehetnek ugyan a nem megfelelő szájápolás következményei, de akkor is felléphetnek, ha valaki gondosan követi a fogorvos tanácsait.

Valahányszor fogat mosunk, különösen, ha a szájüregben valamilyen gyulladás van, baktériumok kerülnek a vérkeringésbe. Kiderült, hogy a szájüregi rendellenességek pontosabban jelzik a szívbetegséget, mint az ismert kockázati tényezők: a „jó” koleszterin alacsony szintje, a magas triglicerid- vagy fibrinogénszint.

Sokszor éppen a fogorvos az első, aki észreveszi a betegséget, pusztán a szájüregben észlelt elváltozások alapján, ezért manapság már tanítják is a diagnosztikát a leendő fogorvosoknak.

Diabétesz

A nem diagnosztizált cukorbetegség, vagy már ismert betegségnél a rosszul beállított vércukorszint is több kórképet okozhat. A diabéteszeseknél 3-4-szer gyakoribbak a fog- és fogínybetegségek, de ha állapotukat megfelelően karbantartják, visszatér a szájüreg egészsége is.

Csontritkulás

Az osteoporosis (csontritkulás) és a fogak elvesztése gyakran jár együtt, hiszen az ásványi anyagok csökkent szintje, ami a csonttömeg elvesztését okozza, ugyanúgy hatással van az állkapocsra és a fogakra is. A nőknél, különösen a serdülőkorban, a terhesség alatt és a menopauza idején fordul elő.

Szívbetegség

Az őrlőfogak, különösen a bölcsességfog körül kialakult fogínygyulladás szívbetegséget jelezhet. A szájban található baktériumok gyakran felfedezhetők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását elősegítő, az érfalakon lerakódott plakkokban is.

Más megbetegedések

  • A leukémia igen erősen gyulladt, vörös fogínyt okozhat
  • A bulimiánál szokásos hányás savassá teszi a szájüreget, és kikezdi a fogzománcot, valamint az ínysorvadáshoz is hozzájárul.
  • Egyes vesebetegségek is fogínygyulladással járnak.
  • A GERD, azaz a reflux-betegség a gyomorsav-visszaáramlása miatt szintén a fogak romlását idézheti elő.
  • A vitaminhiánynak is fellelhetők a jelei a szájban, a vashiány a szájzugok kisebesedését és a nyelv kiszáradását, érdességét okozhatja. Fogínyvérzés jelzi a C-vitaminhiányt, a D-vitamin alacsony szintje az állkapocs törékenységét és a fogágy megbetegedését vonhatja maga után.
  • Károsodást okozhatnak a szájüregben a gyógyszerek is, elsősorban az antidepresszánsok, a magas vérnyomás elleni gyógyszerek és az allergia ellen szedett antihisztaminok.

| fog, szájüreg, betegségek
2021-05-18 13:55:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop