Nem káros az amalgám fogtömés

Minden bizonnyal ismét fellángol majd a vita, mert két új tanulmány is összefoglalja kutatási eredményeiket, amelyek szerint az amalgámtömések biztonságosak.

amalgam | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Bár a legújabb kutatás a gyermekek vizeletéből magasabb higanyszintet mutatott ki az amalgámtömés után, nem észleltek káros hatást sem a gyermekek veseműködését, sem idegrendszeri működését illetően.

David Bellinger, a Harvard neurológus professzora volt az egyik kutatás vezetője, amelyben 543 gyermek vett részt, életkoruk 6-10 év volt. Átlagosan 15 fogfelületet pótoltak a gyermekeknél, ez nem jelent átlagosan 15 szuvas fogat, egy fognál is lehet több felület, amely pótlásra szorul.

A gyerekeket véletlenszerűen osztották két csoportba, a fele amalgám, a másik fele műgyanta-tömést kapott. A kutatók öt éven át rendszeresen tesztelték a gyerekek IQ-ját, valamint veseműködését, de nem találtak különbséget a két csoport között, bár amalgám-csoportban egy igen kisfokú csökkenést tapasztaltak IQ tekintetében.

A második kísérletben 507 portugál gyermek vett részt, az ő életkoruk 8-10 év volt. A hétéves követés alatt rendszeresen ellenőrizték a gyerekek memóriáját, figyelmét és összpontosítását, motorikus készségeiket és az ideg ingerületvezetést. Ezek a kutatók sem mutattak ki különbséget a két csoport között.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy ez lenne az utolsó szó az amalgámtömések biztonságát illetően. Vannak, akik szerint az egész csupán pénzkérdés, és „a modern fogorvosok már nem használnak higanytartalmú amalgámtömést”. Az FDA 2006 szeptemberében meghallgatja a szakértői testületek véleményét az ügyben.

HealthDay News
| amalgám
2006-09-03 18:41:36
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop