Hirdetés

Őssejtek fogpótlásra?

Egy nemzetközi kutatócsoport dr. Songtao Shi vezetésével sikeresen regenerálta a foggyökeret, és a fogat megtámasztó íny kötőszöveteit állati (sertés) modellen. Ez az áttörés jelentős ígéretet jelent emberek számára is.

fogpótlás, őssejt |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A 18-20 évesek kihúzott bölcsességfogából kinyert őssejtek felhasználásával dr. Shi és munkatársai olyan foggyökeret és kötőszöveti szerkezetet tudtak létrehozni, amellyel megtámasztható volt a modell fogkoronája. Funkcióját és erejét tekintve a fogpótlás nagyban hasonlított az eredetire.

Az őssejteket a foggyökér csúcsából nyerik. Korábbi kísérletek során már felhasználtak fogból kinyert őssejteket, de ez az új technika jobbnak bizonyult. Az új fog nem annyira erős, mint az eredeti, de reméljük, megfelel majd az igénybevételnek.

A kutatók néhány éven belül meg akarják kezdeni a klinikai kísérleteket is, ami reményt adhat az olyan betegek számára, akiknél nem végezhető fogbeültetés, vagy egyszerűen csak jobban szeretnék, ha a saját fogaikból kinyert élő szövetet használnák fel fogpótlásra.

– Ahhoz, hogy valakinél fogat lehessen beültetni, az állkapocs csontjának megfelelőnek kell lennie. Ez az új módszer azok számára jelent elsősorban alternatívát, akiknél a fogbeültetés nem lehetséges – mondja dr. Shi.

A kutató szerint a közeli jövőben nemcsak a bölcsességfog lesz alkalmas az őssejtek kinyerésére, hanem az eltett saját tejfog is.

Medical News Today
fogpótlás, őssejt

2006-12-29 10:40:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop