Rosszak a focisták fogai

„Aggasztóan rosszak” a profi futballisták fogai, ami ronthat a pályán nyújtott teljesítményükön is. Nyolc angol és walesi futballklub játékosait vizsgálták meg a fogorvosok, és az derült ki, hogy tíz sportolóból majdnem négynek lyukas a foga.

fog, fogszuvasodás, futballista, szájhigiénia | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A londoni University College nemzetközi szájhigiéniai központjának (International Centre for Evidence-Based Oral Health) fogorvosai közölték a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatók187 játékos fogait ellenőrizték. A résztvevők 53 százalékának károsodott a fogzománca, 45 százalékukat zavarta a fogai rossz állapota, hét százalékuk számolt be arról, hogy ez hatással volt az edzésen vagy a mérkőzésen nyújtott teljesítményükre. Mintegy 40 százaléknak volt lyukas a foga, ami a hasonló korú népességnek csak 30 százalékánál tapasztalható.

Két fő csoport van, az egyiknél valódi szájüregi katasztrófával találkoztunk, súlyos tályogokkal, melyek lehetetlenné teszik az edzést és a játékot. Másoknak az éjszakai álmát zavarja a fájdalom, és érzékenységre panaszkodnak, amikor valamit isznak.

Az egyik fő „gyanúsított” a táplálkozás, az edzés alatt rendszeresen fogyasztott cukros és savas ételek számlájára is írható a fogszuvasodás. Az edzéshez szükséges intenzív légvétel is kiszárítja a szájat, így kevésbé védi a fogakat a nyál.

Egy korábbi kutatás a 2012-es londoni olimpia sportolóinak "döbbenetesen rossz" fogairól számolt be.

BBC News

| fog, fogszuvasodás, futballista, szájhigiénia
2015-11-04 15:31:49
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop