Hirdetés

Szakmai figyelemfelhívás a fogszuvasodás problémájára

A fogászati szakma képviselői új programot indítottak a Közép-Kelet Európai régióban és létrehozták a "Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség"-et

fogszuvasodás, szájhigiéné, szájápolás |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future (ACFF), - egy minden országban közös, általános célok elérésére alakult szakmai elköteleződés - a Közép-Kelet Európai országokra vonatkozó jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról:

Magyarországon....
  • a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
  • a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
  • a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
  • a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
  • a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullott
  • a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintetében.

A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egy harmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogatják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőrzés végett.

"Annak ellenére, hogy rendelkezünk a fogszuvasodás kezeléséhez szükséges tudással és eszközökkel, a betegség előfordulása és annak mértéke továbbra is aggasztó méreteket ölt a Kelet-Európai országokban"- mondta dr. Georgios Tsakos, az EU ACFF igazgatósági tagja. "Tény, hogy a világon a fogszuvasodás problémája miatt évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából. Magyarországon a 6 éves gyerekek 59%-ának probléma van a fogával, 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás megelőzhető, és a korai szakaszában megfelelő kezeléssel visszafordítható".

"Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei - mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. "Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%-100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt."

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség Közép-Kelet Európai Programja (ACFF CEE Chapter) szándéknyilatkozatában új megvilágításba helyezi a fogszuvasodás problémáját.

2014. június 25-én Varsóban a szakma lengyel, cseh, szlovák, román, litván, lett, észt és magyar képviselői elfogadták és aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben nemzetközi együttműködésen alapuló cselekvésre hívják fel az egyes országok vezetőit, társadalmi és civil szervezeteit, egészségügyi és fogászati szakembereit, közérdekű és oktatási intézmények dolgozóit.

A fogszuvasodásról:

A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, amely a populáció közel 80%-át, ötmilliárd embert érint. A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére.

fogszuvasodás, szájhigiéné, szájápolás

2014-07-13 21:47:47

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop