Tényleg olyan veszélyes a fluorid?

Első ránézésre olyan, mint egy higítószer vagy egy epoxiragasztó csomagolásán olvasható figyelmeztetés, de majdnem egy éve minden olyan fluoridos fogkrém oldalán olvasható, amelyet az Egyesült Államokban forgalmaznak.

fluorid, fogkrém, mérgezés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Tye, L.

"Gyermekektől 6 éves kor alatt tartsuk távol," olvasható a dobozokon. Ha valaki pedig több mint egy fogkefényi adagot lenyelne, a figyelmeztetés szerint "azonnal forduljunk orvoshoz vagy értesítsük az illetékes hatóságot."

A fogyasztók általában nem törődtek a figyelmeztetéssel, de akadtak olyanok is, akik megszívlelték: az illetékes hatóságok (pontosabban az úgynevezett Poison Control Centerek) tavaly 12855 hívást regisztráltak fogkrém-ügyben, ami több mint kétszerese az egy évvel azelőttinek. A fogkrémgyártók pedig ennél talán százszor is többet.

Kicsit úgy tűnhet, hogy sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek, hiszen mérgezési szakértők szerint ahhoz, hogy valakinek egészségügyi problémái legyenek a fogkrémtől, legalább egy egész tubussal le kellene nyelnie, bár valószínű, hogy hányás útján még így is gyorsan kikerül a szervezetből a méreg. A forródrótok tavalyi hívásai közül csupán egynél volt szó komolyabb esetről - egy tizenévesnek a fogpaszta a szemébe ment.

Egy évvel azután, hogy kötelezővé tették a figyelmeztető feliratot, méregszakértők, fogorvosok és a fogkrémgyártók fordultak azzal a kérdéssel az FDA-hoz, hogy vajon tényleg szükség volt-e erre az intézkedésre.

Az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalának osztályvezető-helyettese, dr. Linda Katz szerint az FDA a szövetségi gyógyszertörvények szellemében járt el. De azt is hozzátette, hogy "a törvénynek megvan a maga logikája, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy a gyerek a fogkrémmel együtt milyen más anyagokat nyelt le," és ha maguktól nem hánynak, akkor a szülőnek kell meghánytatnia a gyereket.

Lehet, hogy igaza van, de az American Dental Association korábbi figyelmeztetése (amely csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy ne nyeljük le a fogpasztát, és hogy a gyermekeink csak borsónyi darabot használjanak) bőven elegendő lett volna, jelentette ki az ADA szakembere, dr. Clifford Whall. "Talán jobb is, ha az emberek nem olvassák el az új figyelmeztetést."

A fluorid az Egyesült Államokban mindig is sok vitát váltott ki, de nem annyira a fogkrémek, mint az anyag élelmiszeripari felhasználása miatt. A fluorid bizonyítottan hatékony a fogszuvasodás ellen, és 35 év használat alatt csak kevés gondot okozott.

Az egyik legsúlyosabb komplikációt az okozta, hogy néhány olyan kisgyermeknél, aki tejfogait túl sokat mosta fluoridos fogrémekkel, világos pöttyök jelentek meg a fogakon. A másik probléma, hogy ha túl sok fogkrém jut a gyomorba, az hányingert, hányás és hasmenést okozhat, de ehhez dr. Katz szerint is "legalább egy tubus kell."

Ha valaki rendszeresen fogkrémet eszik, annak lemehet a vérnyomása és a fogkrém irritálhatja az idegrendszert, légzési zavarokat okozhat, vagy esetleg halált idézhet elő. De "eddig még senkiről sem tudunk, aki azért halt meg, mert túl sok fogkrémet evett," jelentette ki dr. Toby Litovitz, az American Association of Poison Control Centers igazgatója.

Az FDA tavaly áprilisban fogadta el az új figyelmeztetés szövegét. A kintlevő készleteken átragasztották a feliratokat, bár egy mostani bostoni felmérés szerint csak kevés vásárló vette észre a különbséget, és sokszor a boltok dolgozói sem tudtak a változtatásról.

A Colgate-Palmolive közel 500 hívást kapott ingyenes információs telefonjára azóta, hogy az új figyelmeztetés megjelent termékeiken. A cég szóvivője, Jennifer Barbara arról is tájékoztatott bennünket, hogy "cégünk is azon a véleményen van, hogy az új figyelmeztető szöveg túlzott és felesleges."

Dr. Litovitz szerint az FDA akcióját semmi sem indokolta. "Nem hiszem, hogy bármi okuk lett volna a figyelmeztető szöveg megváltoztatására," mondta, "de nem szeretnék annak a szülőnek sem a helyében lenni, akinek a gyermeke lenyelt egy egész tubus fogkrémet, és nem tudja, mi a teendő

Megjelent: The Boston Globe

| fluorid, fogkrém, fluorid, mérgezés
2002-07-31 20:29:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop