Több milliárd embernek lyukas a foga

Világszerte több mint 2,4 milliárd embernek kezeletlen fogszuvasodása van - derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Dental Research című folyóirat közölt.

fogszvasodás, lyukas fog | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A londoni Queen Mary Egyetem nemzetközi kutatócsoportja mintegy 4,7 millió ember bevonásával készült 378 tanulmányt elemzett, amelyek 1990 és 2010 között készültek.

Világszerte 2,4 milliárd ember maradandó fogait és mintegy 621 millió gyermek tejfogait érinti a kezeletlen fogszuvasodás, és évente több mint 190 millió új esetre kell számítani.

A fő ok az étrend: a sok cukros enni- és innivaló fogyasztása, valamint a rendszeres nassolás. "Aggasztó látni, hogy ennyire elhanyagolják a fogszuvasodás megelőzését és kezelését" - idézte a szakembert a BBC News.

A fogszuvasodás jelentős terhet ró a gazdaságra, és ha nem kezelik, akkor a felnőtteknél és a gyerekeknél is gyenge teljesítményt és gyakori munkahelyi, illetve iskolai hiányzást eredményezhet.

A fogápolás jelenlegi irányelveinek többsége a gyermekekre koncentrál, de a kutatók szerint a munkahelyeken is ki kellene helyezni figyelmeztetéseket.

BBC News Health

| fogszvasodás, lyukas fog
2015-03-09 13:56:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop