Újabb magyar innováció, amelyre büszkék lehetünk!

A magyar tudósok és fejlesztő szakemberek hozzáértése, ötletgazdagsága számos rendkívüli találmánnyal ajándékozta már meg a világot az évszázadok során. A fejlődés pedig sosem áll le: hazánk kutatási-fejlesztési potenciálja mindig tud újat mutatni! Ezúttal a Denti Implant Center fogászati implantációs áttörésére lehetünk büszkék - amelynek áldásos hatásait az érintett páciensek már testközelből is megtapasztalhatják.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Így érkezett Magyarországra a fogászati implantáció 

A fogászati implantátumokat a világban harmadikként, hazánkban elsőként kezdte el a gyakorlatban alkalmazni Prof. Dr. Vajdovich István 1983-ban. Újító Denti System technológiájának hamar híre ment, hiszen összehasonlíthatatlanul kényelmesebb és tartósabb megoldást jelentett a hagyományos fogpótlási módokhoz képest.

Mi az az implantáció?

A “fogászati implantátum” szó alatt a szaknyelv a foggyökér pótlását érti - bár a köznyelvben már a kész, fogkoronás felépítménnyel ellátott implantátumok szinonimájaként terjedt el. A foghiány pótlására az állcsontba csavaros alakú műgyökeret ültetnek, amellyel a csontszövetek idővel összenőnek, így testünk teljes értékű részeként látja el feladatát.

Az implantátumok további előnye, hogy a hiány melletti ép fogszövetek lecsiszolása nélkül biztosít tartós, esztétikus megoldást. A műfoggyökérre közti elemet, majd a fogak színéhez illeszkedő koronát építenek, így az új fog avatatlan szem számára észrevétlenül illeszkedik a fogsorba.

Vajdovich professzor úr tanítványával, Dr. Deák Györggyel alapította a Denti Implant Centert, amely a mai napig hazánk vezető Denti implantációs központja. A fogászati, szájsebészeti tréningek és tanfolyamok lebonyolítása mellett a magyarországi orvosi K+F szférának is aktív szereplői.

Megérkezett az új generáció – a genetika

Dr. Deák György a Honvédkórházzal és a Semmelweis Egyetemmel működött együtt, hogy meghatározzák a  genetikai hajlam szerepént a fogászati implantátumok körüli gyulladások kialakulásában. Céljuk nem kevesebb volt, mint kifejleszteni egy olyan genetikai tesztet, amely csökkenti annak esélyét, hogy a beültetéskor gyulladás lép fel. Ez pedig szerencsére sikerült is - máris elmagyarázzuk, hogyan!

„A periimplantitis (fogászati implantátum körül kialakuló gyulladás) az implantátum kialakulóban lévő, vagy kialakult csontintegráció megszűnésével, végső soron az implantátum elvesztésével jár.” – magyarázza dr. Deák György, aki ma a Budapest Dentcare zuglói fogászatán is gyógyítja a betegeket.

A tünetek és a gyulladás kialakulásának kórképe nagyon változatos lehet, ami a hatékony terápia tervezését megnehezíti. A gyulladás kialakulásáért felelős baktériumokat már azonosították, mint a betegség kialakulásában szerepet játszó tényezőket. Egyéb kockázati faktorok a dohányzás és a rossz szájhigiéné.

Azonban gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknek az alacsony baktériumszint, a jó szájhigiéné és a szakszerű implantálás ellenére fogászati implantátum körül kialakuló gyulladásuk van. A szakmailag ismert okok nem minden esetben magyarázták a betegség kialakulását: ezért kezdtük el vizsgálni a genetikai hajlam szerepét 2015-ben, a Honvéd Kórházban.”

Deák doktor a következő összefüggést találta: a IX. kromoszómán talált genetikai eltérés (IL-1 gén) esetén az immunrendszer túl sok baktérium ellenes fehérjét, citokint termel. Az IL-1 gén mutációja több különböző, csontgyulladáshoz vezető destruktív mechanizmusban játszik szerepet, többek között a gyógyszerek okozta csontfelszívódásban is.

Ezek alapján érthető, hogy a baktériumok által kiváltott, a fog implantátum körüli szövetekben tapasztalható emelkedett IL-1 fehérjeszint (citokin bomba) túlzott gyulladásos immunreakciót, a csont és kötőszövetek agresszív leépülését eredményezi.

A kockázat kódolva van

„Az előbb említett genotípus hordozói gyakoribb fogínyvérzést mutatnak, a fogászati implantátum elvesztésének kockázata pedig 2,7-szeres volt. Amennyiben a paciens erős dohányos (napi 10 szál felett), a kockázat 7,7-szerésére emelkedik.

Ugyanilyen állcsont leépülés, csontelhalás figyelhető meg egyes csonterősítő gyógyszer, „biszfoszfonát” kezelés mellékhatásaként.” – mesélt dr. Deák György kutatási témájáról, amit 2016-tól a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- és Szájsebészeti Klinika munkatársaival nagyobb számú betegen is vizsgált.

A vizsgálat eredményeit több hazai és nemzetközi kongresszuson ismerték el. Legutóbb a Semmelweis Egyetem a 2021 évi Európai Arc- Állcsont Sebészeti Társaság kongresszusán mutatta be az eredményeket.

Első a megelőzés!

A Periimplantitis hajlam Genetikai Teszt tehát lehetővé teszi a páciensek fogászati-szájsebészeti státuszának és a későbbi implantátum vesztés kockázatának meghatározását, ezzel elősegítve a periimplantitis megelőzését.

A fogászati implantáció sikerességének növeléséhez ugyanakkor szintén fontos a személyre szabott kezelés, és az implantátum beültetést követő kontroll egyénre szabott megtervezése is.

| fogpótlás. implantáció
2021-08-10 19:21:17
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop