Úton a XXI. század fogászata felé

Az emberek számára nem közömbös egészségük megőrzése. Az úgynevezett fejlett ipari országokban az utóbbi években mégis folyamatosan romlott a lakosság egészségi állapota. A környezeti ártalmak káros hatása a fogakat sem kíméli. A vegyipar és a technológiai lehetőségek kiaknázása során olyan idegen anyagok kerülnek a szájüregbe a fogászati kezelések alkalmával (például tömőanyagok, rögzítőanyagok), valamint fogpótlás elkészítése folytán (pl. műanyagok, kerámia, acélötvözetek, nemesfém-ötvözetek, egyéb fémek), amelyek egyre gyakrabban okoznak allergiás tüneteket az egyébként is legyengített immunrendszer további terhelése miatt.

fogászat, fogtechnika, allergén, allergia | Gyógy-ír   Kisalföld | Csobay, J.

A szervezetben zajló biokémiai-immunológiai folyamatok zavarai allergiás rekaciókat váltanak ki, melynek általános tünetei: fáradtságérzet, teljesítőképesség-csökkenés, szédülés, bőrelváltozások, gyomor- és bélrendszeri panaszok, szív- és érrendszeri problémák, vesebántalmak, izomfájdalmak, pszichés problémák, fejfájás, migrén stb. Az allergénnel való tartós kapcsolat miatt a beteg súlyos, tartós terhelés alatt állhat.

Fogászati kezelések kapcsán további stresszhelyzetet teremt a beteg számára fogainak esetleges elvesztése, azok pótlásának lehetősége. Az egészségi állapot veszélyeztetettségén túl (bőrpanaszok, emésztési panaszok stb.) fontos kérdés az esztétikum, a komfortérzet lehetőségének biztosítása fogpótlások viselése esetében is.

Napjainkban egyre inkább teret kapnak a fogászat területén is azok a magas szintű elvárásoknak megfelelő anyagok és eljárások, amelyek a fent említett fontos kritériumokon kívül a lehető legmesszebbmenőkig a saját foganyag megőrzését biztosítják, valamint szövetbarát anyagok alkalmazását garantálják!

Utalhatunk itt a korszerű tömőanyagok széles választékára és a fogtechnikai munkát igénylő speciális betétek (inlayok) elkészítésének lehetőségére, amely a betegek széles körében már ismertnek mondható. Ugyanakkor a fogak elvesztése utáni állapotokban a fogpótlási lehetőségek (ezek sokfélesége, az új technikák és technológiák megjelenése miatt) a betegek körében még kevéssé ismert megoldások. Természetesen ismeretes, hogy a hiányfogak elhelyezkedése és mennyisége függvényében rögzített vagy kivehető pótlásokat alkalmazhatunk. Mikor és melyiket? Ezt eldönteni a szakember feladata, viselni azonban mégis a beteg fogja!

| fogászat, fogtechnika, allergén, allergia
2002-07-18 13:42:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop