A fogszuvasodás a fog külső rétegénél (zománc) kezdődik, és apránként halad a fog belseje (pulpa) felé. Olyan savak idézik elő, melyeket a lepedékben tenyésző szájüregi baktériumok hoznak létre. Ebben a folyamatban szerepet játszik a szájhigiénia, az étrend, az étkezés gyakorisága, a nyálkiválasztás és az öröklődési hajlam. A kiterjedt fogszuvasodás orvosi elnevezése a caries. A fogszuvasodással küszködők fogai érzékenyek lehetnek a hideg ételekre és italokra, illetve fogfájásra panaszkodhatnak.
A Brit Fogorvosok Szövetsége szerint Nagy-Britanniában a 14 évesek több mint egyharmada tönkreteszi a fogzománcát azzal, hogy túl sok szénsavas italt fogyaszt.
A szájüregi megbetegedések, mint a fogszuvasodás, az ínybetegségek vagy a szájüregi rák, világszerte egészségügyi problémát jelentenek, közölték egy genfi konferencián.
Vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel
Már az ősi Kínában is ismerték az amalgámtömést mint a fogszuvasodás kezelési módját. Európában 150 évvel ezelőtt Franciaországban vezették be először, de amikor az első orvos Amerikába kivitte a módszert, ott sarlatánnak kiáltották ki az illetőt, lecsukták, és az amalgámot betiltották. Több országban viszont 1938-tól kezdődően kötelező tömési módként vezették be…
A fluoridok (melyek a fluornak - F- - különböző más elemekkel, illetve vegyületekkel
alkotott sóit jelentik) alkalmazása világszerte több évtizedes tapasztalatra
tekint vissza, és a fogászatilag fejlett országokban az utóbbi évtizedekben
észlelt nagymértékű fogszuvasodás-csökkenés elsősorban a fluoridok kiterjedt
és következetes alkalmazásának tulajdonítható.
Amerikai kutatók 1942-ben publikálták vizsgálataik eredményét 20, egyesült
államokbeli városra vonatkoztatva, ahol az ivóvíz literenként kb. 1 mg fluort
tartalmazott. A 12-14 év közötti gyermekek fogszuvasodás-előfordulása 50 százalékkal
volt alacsonyabb, mint hasonló körülmények között élő, de fluormentes ivóvizet
fogyasztó gyermekeké. Az ivóvíz mesterséges fluorozását elsőként 1946-ban vezették
be az USA-ban és Kanadában. Az azóta eltelt évtizedekben a fluoridos megelőzés
módszereivel elvileg és gyakorlatilag számtalan ország és kutató foglalkozott.
A caries: fogszuvasodás - régebbi meghatározása szerint a fognak a szájüreggel
érintkező felszínén kezdődő, a mélybe progrediáló idült folyamat, amely a kemény
fogszövetek nem gyógyuló roncsolását okozza
A fogágybetegség számos olyan, a fogágyra lokalizálódó
betegséget, tünetet foglal magában, melynek hátterében egyéb - szisztémás -
megbetegedés is állhat. Ezek ritkábban fordulnak elő. A fogágybetegség leggyakoribb
típusa a fogágygyulladás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.
A fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzési lehetőségeit tekintve, a táplálkozási
tényezők közül a civilizált országokban ma a legnagyobb szerepet a magas cukor-,
illetve szénhidrátfogyasztásnak tulajdonítják.
A kezdeti, még üregképződéssel nem járó szuvasodás helyi kezelésekkel - fluoridtartalmú
ecsetelések, cukormentes rágógumi rágása, melyek elősegítik az ásványi anyagok
lerakódását a nyálból a zománcba - és megfelelő táplálkozásmódosítással - cukrok,
édességek kerülése - megállítható.
A már üregképződéssel járó fogszuvasodás ellátása, megfelelő előkészítés után,
tömés behelyezésével oldható meg.
A civilizált emberiség 96 százalékának a fogazata nem egészséges: az 50 év
felettiek fele már elvesztette saját fogait, a 2 éves gyermekek 50 százalékáriak
van szuvas foga, a 15 éves korosztály fogainak több mint a fele szuvas, és háromnegyed
részüknek ínygyulladása is van. A fogak elvesztését különböző életkorban a fogszuvasodás és a fogágybetegségek
közel azonos súllyal okozzák.