A fogszuvasodás ellátása

A kezdeti, még üregképződéssel nem járó szuvasodás helyi kezelésekkel - fluoridtartalmú ecsetelések, cukormentes rágógumi rágása, melyek elősegítik az ásványi anyagok lerakódását a nyálból a zománcba - és megfelelő táplálkozásmódosítással - cukrok, édességek kerülése - megállítható.
A már üregképződéssel járó fogszuvasodás ellátása, megfelelő előkészítés után, tömés behelyezésével oldható meg.


A fogszuvasodás és a fogágybetegség elterjedtsége és okai

A civilizált emberiség 96 százalékának a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek fele már elvesztette saját fogait, a 2 éves gyermekek 50 százalékáriak van szuvas foga, a 15 éves korosztály fogainak több mint a fele szuvas, és háromnegyed részüknek ínygyulladása is van. A fogak elvesztését különböző életkorban a fogszuvasodás és a fogágybetegségek közel azonos súllyal okozzák.


A fogszuvasodás és következményes betegségei

A fogszuvasodás (caries) mind a tejfogak, mind a maradó fogak koronáján kedvezőtlen körülmények között már röviddel a fog áttörése után megindulhat.
Kezdeti formájában (incipiens caries) fehér foltot láthatunk, mely a fogzománc ásványi anyagainak kioldódására utal. Ebben a fázisban még visszafordítható, reverzíbilis a folyamat. Továbbhaladása esetén a porózussá vált zománcban kialakul a carieses üreg, a "lyuk", mely a zománc után a dentinre (a fog alapállományára) is ráterjedhet, s azt elpusztítva eléri a fogbelet.


A rágógumi szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

Bár a rágógumi nem tartozik a táplálékokhoz, a fogazatra gyakorolt hatása hosszú ideig vita tárgyát képezte, és sokan a rágógumizást rossz szokásnak tartották. Az utóbbi években - főleg angolszász kutatók - sokat foglalkoztak a rágógumi rágása által kiváltott fokozott nyálelválasztás esetleges kedvező hatásával a caries kialakulásának meggátlásában.


Az elvesztett fogak pótlásának lehetőségei

A skandináv országokban a mintegy 25-30 éve elkezdett, és azóta is szisztematikusan gyakorolt megelőző módszerek, a fogak megtartására irányuló törekvések sikerrel jártak. Ezekben az országokban az időskorú népesség nagy része is saját fogakkal rendelkezik, 65 év körül a szájban lévő megtartott fogak száma 21-26 között van, a fogak pótlására tehát alig van szükség. A fogorvosok fix pótlást ritkán, kivehető fogsort (részleges vagy teljes protézist) alig készítenek. Ezzel szemben Magyarországon a fogelvesztés olyan mértékű, hogy az 50 év feletti lakosság fele már fogsorviselésre szorul.


Gyökércsúcs körüli tályog

A gyökércsúcs körül kialakuló tályog általában a fogról a környező szövetekre terjedt gyulladás következtében létrejött gennygyülem.


Amalgámcsapda

A nehézfémek milyen sokféle, lappangó és nehezen kideríthető panaszt idézhetnek elő. Az egyik legfontosabb és szervezetünket naponta bombázó nehézfémfajta az amalgámban található higany, amelynek többek közt a krónikus, nehezen kezelhető gombásodás is a számlájára írható.


Új fogak felnőttkorban génterápiával

SAN ANTONIO - Mary MacDougall fogász-kutató a University of Texas Health Science Center egy zsúfolt, eldugott laboratóriumában nagy terveket szövöget.


Fogszuvasodás ellen csokoládét!

A kakaóbab olyan anyagokat tartalmaz, mely gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és ez a gátlás erősebb a magas cukortartalom okozta fogkárosító hatásnál.


A fogínybetegségeknak sokféle oka lehet

Az emberi szájban lakó több mint 200 fajta baktérium némelyike nem csupán a rossz leheletért és a palástolt mosolyokért tehető felelőssé.


| | | | | | 7 | |

Web Design & Development Prowebshop