Tényleg olyan veszélyes a fluorid?

Első ránézésre olyan, mint egy higítószer vagy egy epoxiragasztó csomagolásán olvasható figyelmeztetés, de majdnem egy éve minden olyan fluoridos fogkrém oldalán olvasható, amelyet az Egyesült Államokban forgalmaznak.


Fognyűvő gombák

Ez idáig a fogorvosok azt gondolták, hogy a fogszuvasodás csak bakteriális eredetű lehet. A sokak szájüregéből kimutatható gombákat csupán másodlagos károsítóknak tartották. Azt feltételezték, hogy ezek csak azután látnak munkához, amikor már egy károsodott fogba befészkelték magukat, és ott elszaporodtak... Ebben azonban már sok gyermekfogász nem hisz többé.


Milyen hosszú életű az implantációs fogpótlás?

A hosszú távú sikeresség több tényezőtől függ. Így a páciens általános egészségi állapotától, szájhigiéniájától, az implantáció, valamint a fogpótlás kivitelezésétől. Magára a beültetett implantátumra nem mondhatjuk, hogy ez 5 évig, ez a másik pedig 8 évig fog tartani! Ezt előre még egy élő fogra sem lehet megmondani. Azt tudjuk, hogy vannak 20-25 éve kiválóan funkcionáló implantátumok, de az egész modern implantológia nem is idősebb ennél. Ami biztos, hogy az implantátumok környezetében az állcsontok sorvadási folyamata lényegesen lelassul. Elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy optimális esetben a beültetett implantátum a páciens élete végéig funkcionáljon.


A beülteséses fogpótlás (3.) - A fogászati implantáció

A fogászati implantáció egy olyan eljárás, amelynek során az élet során elvesztett fog (vagy fogak) helyére speciális szövetbarát anyagból készült műgyökeret „ültetünk" az állcsontba azzal a céllal, hogy arra fogpótlást lehessen készíteni. Az implantátum anyaga általában titán.


A fogászati implantáció (3.)

Milyen esetekben alkalmazzuk, vagy javasoljuk ezt az eljárást?


A fogászati implantáció (2.)

A foghiányok bizonyos eseteiben már nem lehet a páciensnek a maradék fogaira rögzített pótlást készíteni, ilyenkor - még 10-15 éve is - kizárólag a kivehető vagy a részlegesen kivehető pótlást ajánlottuk a betegnek.


A beültetéses fogpótlás - A fogászati implantációról

A fogászati implantáció egy modern eljárás az elveszett fogak pótlására, melynek során valamilyen szövetbarát anyagból készült mesterséges gyökereket ültetünk be az állcsontba azzal a céllal, hogy azokra fogpótlást lehessen építeni.


A fogászati implantáció (1.)

A fogászati implantáció egy modern eljárás az elveszett fogak pótlására, melynek során valamilyen szövetbarát anyagból készült mesterséges gyökereket ültetünk be az állcsontba azzal a céllal, hogy azokra fogpótlást lehessen építeni. Az előző mondatban említett „modern" szó esetleg megtévesztő lehet, azt sugallván hogy ez egy forradalmian új dolog, de ez így nem igaz. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az implantológia történetében körülbelül 30 éve olyan alapvető felfedezések történtek, amelyek gyökeres változást hoztak a rövid és hosszú távú sikerességben. Nézzünk kissé vissza a múltba.


A fogatlanság nem szégyen

Természetesen nem is érdem, hogy fel kelljen rá hívni környezetünk figyelmét! A kivehető fogpótlások (protézisek) elkészítése az elvesztett fogak pótlását teszi lehetővé abban az esetben, ha már elegendő pillérfog nem áll rendelkezésre a pótlás rögzítésére. A fogatlan betegek ellátásáról szóló ismertető aktualitását adják egyrészt azok a statisztikai adatok, melyek szerint a teljes fogsort viselők számának százalékos aránya folyamatosan növekszik, így sajnos az európai országok lakosságának egyre szélesebb rétegét érinti, másrészt egy forradalmi újdonság piacra kerülése a fogászatban.


Úton a XXI. század fogászata felé

Az emberek számára nem közömbös egészségük megőrzése. Az úgynevezett fejlett ipari országokban az utóbbi években mégis folyamatosan romlott a lakosság egészségi állapota. A környezeti ártalmak káros hatása a fogakat sem kíméli. A vegyipar és a technológiai lehetőségek kiaknázása során olyan idegen anyagok kerülnek a szájüregbe a fogászati kezelések alkalmával (például tömőanyagok, rögzítőanyagok), valamint fogpótlás elkészítése folytán (pl. műanyagok, kerámia, acélötvözetek, nemesfém-ötvözetek, egyéb fémek), amelyek egyre gyakrabban okoznak allergiás tüneteket az egyébként is legyengített immunrendszer további terhelése miatt.


| | | | | | | | 9

Web Design & Development Prowebshop